Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Incendiile transforma padurile intr-un producator major de CO2

Milioane de tone de dioxid de carbon au ajuns in atmosfera din cauza incendiilor care au devastat statul Victoria din Australia, iar pe masura ce clima se incalzeste, incendiile de padure devin o sursa din ce in ce mai importanta de CO2, anunta Reuters.

„Oamenii de stiinta de pe intreaga planeta sunt ingrijorati din cauza incendiilor si padurilor. Nu conteaza daca este vorba de incendii in tundra arctica, in litiera din Kalimantan, sau vegetatia din Australia”, a declarat Mark Adams, decan al Facultatii de Agricultura, Alimente si Resurse Naturale de la Universitatea din Sydney. El atrage atentia asupra cercului vicios la care s-ar putea ajunge daca padurile se transforma in producatori de CO2.

Miercuri, pompierii s-au confruntat cu sapte incendii masive in Victoria, pe care s-au straduit sa le stinga inainte de sfarsitul saptamanii, cand un val de caldura este asteptat sa ajunga deasupra statului.

Guvernul australian face un apel pentru includerea unor amendamente in viitorul protocol care il va inlocui pe cel de la Kyoto, pentru ca el sa se refere doar la acele activitati umane care pot fi influentate direct. Demersurile vin in contextul in care cantitatea de CO2 provenit din incendiile de padure in 2003 a ajuns la 190 de milioane de tone, adica o treime din cantitatea anuala de gaze cu efect de sera produsa de Australia.

In prezent, aceste emisii de CO2, metan si alte gaze cu efect de sera nu sunt incluse in lista anuala prezentata de Australia, dar daca ele ar fi inregistrate, tara ar depasi cu mult limitele impuse prin Protocolul de la Kyoto. Din acest motiv, guvernul australian pune in discutie amenintarea pe care o prezinta incendiile de padure, si atrage atentia asupra nevoii de a revizui cadrul legal pe parcursul conferintei din Danemarca de la sfarsitul anului.

Incendiile din statul Victoria au ars deja sute de hectare de padure, iar in unele zone emisiile de CO2 ajung pana la 200 de milioane de tone pe hectar. In trecut, cantitatile de emisii provenite din incendii au reusit sa se mentina in echilibru cu procesele prin care gazul este absorbit de vegetatie, dar schimbarile climatice rapide, si frecventa mai mare a incidentelor de acest gen au dereglat acest echilibru, sustine Mark Adams.

Incendiile afecteaza si alte zone de pe glob, ca sud-estul Asiei, unde focurile masive din 1997 au eliberat in atmosfera 6 miliarde de tone de CO2, iar fenomenul afecteaza anual zone din Indonezia.
Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri