Începe a doua ediţie a programului Rabla pentru electrocasnice. Care sunt noutăţile din acest an

Ministerul Mediului a lansat, joi, a doua ediţie a programului Rabla pentru electrocasnice, care prevede acordarea de vouchere pentru achiziţionarea de produse electrocasnice noi, eficiente energetic, în schimbul celor vechi.

Noutatea ediției din acest an este că autoritățile au introdus încă două categorii de produse: mașinile de spălat și televizoarele.

Tot din acest an a fost introdusă posibilitatea modificării, de către solicitant, a informațiilor introduse eronat (cu excepția CNP), prin utilizarea codului unic de accesare a înscrierii, până în momentul semnării contractului de finanțare.

Altă noutate pentru această sesiune este posibilitatea de a modifica eficiența energetică a unui echipament aprobat, doar de la o clasă superioară la o clasă inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea sumei aferente fiecărei categorii de echipament.

Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui DEEE echivalent, cu excepția mașinilor de spălat vase care vor putea fi achiziționate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiționat, mașină de spălat rufe).

Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menționată de solicitant, iar predarea echipamentului vechi se va face în momentul livrării celui nou-achiziționat.

„Ca noutate, am introdus televizoarele şi maşinile de spălat vase.  Trebuie să avem grijă de acest factor vital,  apa.  Care nu este inepuizabilă şi fără de care nu putem trăi. Cred ca toţi trebuie să facem eforturi astfel încât să diminuăm cât mai mult emisiile gazelor cu efect de seră,  emisiile de carbon şi acest program contribuie la acest lucru”, a afirmat Gavrilescu.

De asemenea, ministrul Mediului a anunțat că în acest an fondurile pentru acest program au fost dublate, la 40 milioane de lei, ca urma a succesului înregistrat la ediția precedentă, când au fost acordate 13.000 de vouchere.

Ministrul a precizat că ia în calcul lansarea unui ghid de finanţare şi pentru instituţiile publice, după ce din subsolul Ministerului Mediului au fost scoase 11 tone de deşeuri electronice şi electrocasnice.

Maşinile de spălat reprezintă cel mai important segment din totalul de vouchere acordate, acordându-se aproximativ 9.000 vouchere, însumând ambele categorii de eficienţă energetică, fiind urmate de frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu circa 3.800 unităţi, iar cea din urmă categorie o reprezintă aparatele de aer condiţionat.

Finanţarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;

b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;

c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;

d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;

e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);

f)300lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++;

g)400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++.

h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;

i) 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.

Începând de vineri, 24 mai 2019, persoanele fizice se pot înscrie prin intermediul aplicației electronice pe pagina web a Administrației Fondului pentru Mediu https://solicitant.afm.ro/PF/.

Programul Rabla pentru electrocasnice are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional. Prin acest program Ministerul Mediului își propune să crească gradul de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, precum și stimularea achiziționării de electrocasnice eficiente energetic.

spot_img

Ultimele știri