Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

A inceput campania de colectare selectiva in institutiile publice

FOTO: Sorin GradinariuFunctionarii din sase institutii publice vor fi invatati sa colecteze selectiv deseurile la locul de munca, in cadrul unei campanii de constientizare lansate astazi, care va dura pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Campania ,,Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv” este organizata la initiativa Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, in parteneriat cu Asociatia Green Revolution si cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu, Asociatiei Nationale de Protectia Mediului, Eco-Rom Ambalaje S.A. si Asociatiei Green Area.

”Campania vizeaza constientizarea directa a 1,4 milioane de bugetari la nivelul teritoriului Romaniei. Daca luam in calcul ca acesti angajati merg acasa si transmit mesajul mai departe, vizam cu aceasta lege responsabilizarea fata de problemele de mediu a peste patru milioane de romani”, a declarat presedintele Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser. Ea a explicat ca angajatii mai multor ministere vor beneficia de training, un ghid de implementare, materiale de promovare a colectarii selective si un program on-line special pentru a facilita raportarea de deseuri colectate selectiv.

Campania se va derula, pentru inceput, in sase institutii publice: Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor, Senatul si Presedintia.

Amenzi pentru institutiile care nu se conformeaza

Campania vizeaza informarea functionarilor din institutiile publice care sunt obligate sa implementeze sistemul de colectare prin Legea 132/2010, ce a intrat in vigoare la inceputul lunii august. Potrivit comisarului Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, incepand cu data de 10 noiembrie, inspectorii GNM vor demara controale pentru sanctionarea institutiilor care nu au implementat sistemul de colectare selectiva.

Sanctiunile sunt cuprinse intre 500 si 10.000 lei si se aplica atat institutiei publice, cat si operatorului economic responsabil cu preluarea deseurilor care nu isi respecta obligatiile.

Unul dintre obiectivele legii promovate de campanie este protejarea mediului prin reducerea cantitatilor de materii prime care ajung la groapa de gunoi. ”Este un pas inainte in asumarea unui comportament responsabil fata de resursele naturale. Legea va obliga toti cei 1.300.000 de functionari din institutiile publice sa colecteze selectiv hartia, plasticul, sticla si aluminiul pentru a fi revalorificate”, a declarat initiatoarea legii, Sulfina Barbu, Presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.

Ea a dat ca exemplu proiectul ”Parlamentul verde”, derulat la sediul Camerei Deputatilor, unde in numai sapte luni au fost colectate si predate spre revalorificare 20 tone de deseuri reciclabile.

Obiective mai mari cu 25% in 2011

Initiatorii campaniei se asteapta ca Legea 132/2010 sa ajute Romania sa-si respecte obligatiile impuse de UE privind cantitatile de deseuri reciclate. ”Pana in prezent, tintele au fost realizate doar prin efortul sustinut al mediului privat. Era absolut necesar ca si institutiile statului sa participe, iar fara o astfel de initiativa nu se poate atinge tinta pentru anul 2011, care creste substantial”, a precizat Sulfina Barbu.

Pentru anul acesta, romanii trebuie sa valorifice prin reciclare 42% din deseuri. In 2011 insa, potrivit OUG 15/2010, tintele vor creste cu 25%, iar obligatiile operatorilor economici care introduc pe piata ambalaje vor fi devansate cu un an.

”Angajatii in institutii de stat reprezinta 15% din populatia Romaniei, iar 80-90% din deseurile din aceste institutii sunt deseuri de ambalaje ce trebuie reciclate”, a aratat directorul societatii Eco-Rom Ambalaje, Sorin Popescu. In cazul in care nu va reusi sa indeplineasca tintele impuse de UE, Romania risca sanctiuni de 200.000 euro/zi, pana la realizarea acestora.

Legea colectarii selective in institutiile publice a fost initiata de presedintele Comisiei de Administratie Publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, impreuna cu Asociatia Green Revolution.

Raluca Petrescu

Foto: Sorin Gradinariu

Cititi si:

Functionarii, obligati sa arunce gunoaiele selectiv

Institutiile statului, obligate la colectare selectiva

Hasta la vista, plastic!

 

spot_img

Ultimele știri