A început Rabla Plus. Statul oferă 5 milioane de lei pentru mașini mai puțin poluante

in Transport 4 July 2016 1,228 Views

Persoanele care cumpără o mașină electrică primesc de la stat 20.000 de lei, iar cele care achiziționează una electric-hibridă plătesc cu 5.000 de lei mai puțin. În plus, cei care predau o rablă au o reducere suplimentară de 6.500 de lei.

rabla plus

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat la finalul săptămânii trecute începerea programului Rabla Plus, dedicat achiziționării de mașini electrice și electric-hibride. A alocat 5 milioane de lei, dintre care 3 milioane – pentru persoane fizice și 2 milioane – pentru persoane juridice.

Cum funcționează Rabla Plus

Cetățenii interesați să achiziționeze o mașină 100% electrică vor primi de la stat un ecotichet în valoare de 20.000 de lei. Cei care vor un autoturism electric-hibrid vor plăti pentru acesta cu 5.000 de lei mai puțin.

Achiziționarea unui autoturism mai puțin poluant nu este condiționată de predarea unui autoturism considerat „rablă”. Însă, cei care au un astfel de vehicul și vor să îl caseze, primesc suplimentar 6.500 de lei.

Printre companiile autorizate să folosească programul Rabla Plus se numără Renault, Toyota, Porsche, Kia, Automobile Bavaria, Autoklass și Ţiriac Auto. Lista completă poate fi consultată pe site-ul AFM.

Cine poate accesa Rabla Plus

În ceea ce privește persoanele care pot accesa acest Program Rabla, condițiile sunt minimale. Poate aplica orice persoană care are domiciliul sau reședința în România și nu are obligații de plată la bugetul local.

Pe lângă finanțarea pentru achiziționarea de autovehicule, AFM a alocat 70 de milioane de lei pentru „infrastructură pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid”.

Pentru partea de Rabla PLUS, suma alocată este de 75 de milioane. Per total, întregul program Rabla beneficiază de o alocare financară de 220 de milioane de lei.

Comentarii

comentarii