PMB nu va mai construi un incinerator de deșeuri de mari dimensiuni. Va face mai multe și mai mici

in Energie, Legislatie, Poluare 21 November 2017 92 Views

Prim─âria Municipiului Bucure╚Öti (PMB) a renun╚Ťat la ideea de a construi un incinerator de de╚Öeuri de mari dimensiuni ╚Öi are ca nou obiectiv realizarea unor sta╚Ťii de cogenerare ╚Öi sortare ├«n toate cele ╚Öase sectoare ale Capitalei, a declarat, ├«n cadrul unei conferin╚Ťe, primarul general, Gabriela Firea.

PMB nu va mai construi un incinerator de deșeuri

Ne-am propus ini╚Ťial, ca strategie, s─â realiz─âm un incinerator de de╚Öeuri de mari dimensiuni, unic pentru Capital─â ╚Öi zona limitrof─â, care ar fi putut s─â fie construit din fonduri europene. Dup─â discu╚Ťii ╚Öi analize cu mai mul╚Ťi speciali╚Öti ├«n domeniu, at├ót rom├óni c├ót ╚Öi str─âini ╚Öi ╚Ťin├ónd cont de tendin╚Ťele europene actuale, am ales solu╚Ťia construirii mai multor sta╚Ťii de cogenerare ╚Öi de sortare care s─â acopere toate sectoarele Capitalei, solu╚Ťie agreata ╚Öi de c─âtre primarii de sector care sunt dispu╚Öi s─â aloce ├«n acest sens fonduri de la bugetele localeÔÇŁ, a spus Gabriela Firea.

PMB sprijin─â crearea sta╚Ťiilor de cogenerare

Edilul municipiului Bucure╚Öti a precizat, de asemenea, c─â ├«n cazul ├«n care operatorii economici investesc ╚Öi ei ├«n sta╚Ťiile de cogenerare, municipalitatea poate cump─âra ├«ntreaga cantitate de energie produs─â, necesar─â at├ót pentru CET-uri, c├ót ╚Öi pentru iluminatul public.

Concret, prin construirea statiilor de cogenerare, biogazul, care acum se arde si creeaza neplaceri populatiei, devine un produs necesar, economic, care poate fi folosit pentru producerea energiei termice sau electrice. De aceea, consider ca trebuie sa demaram cat mai rapid investitiile in centrele de cogenerare care sa fie, de asemenea, insotite, in zona limitrofa, de statii de sortare, astfel incat la gropile de gunoi sa ajunga o cantitate redusa de deseuriÔÇŁ, a declarat Firea.

VIDEO CGR Circular 3: Câte tone de deșeuri va consuma viitorul incinerator al Capitalei

Procedura de achizi╚Ťie accelerat─â pentru investi╚Ťiile de mediu

├Än cadrul dezbaterilor, primarul Capitalei a precizat c─â investi╚Ťiile care vizeaz─â protec╚Ťia mediului trebuie s─â beneficieze de un cadru de achizi╚Ťii accelerat. Firea a explicat c─â modific─ârile┬ála Legea achizi╚Ťiilor s─â con╚Ťin─â ╚Öi un amendament prin care s─â existe o procedur─â simplificat─â.

M─â refer aici la achizi╚Ťia de autobuze electrice, crearea ╚Öi construc╚Ťia de piste bicicli╚Öti, sta╚Ťii de sortare ╚Öi cogenerare. Sunt solu╚Ťii care s-au analizat ├«n grupurile de lucru constituite la nivelul prim─âriilor, al ministerelor, al prefecturilor, dar nu este suficient, pentru c─â problematica de mediu este una complex─â ╚Öi cu efecte directe ├«n via╚Ťa cet─â╚Ťenilor. De aceea, cred c─â atunci c├ónd se decide realizarea unei investi╚Ťii, este important ca aceasta s─â├« fie implementat─â c├ót mai rapidÔÇŁ, a explicat Gabriela Firea

Comisia Europeană recomandă reciclarea, în defavoarea incinerării

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene,┬ástatele precum Rom├ónia, f─âr─â capacitate de incinerare ╚Öi dependente de depozitarea la groap─â, ar trebui s─â se axeze pe implementarea unor m─âsuri care s─â favorizeze reciclarea. Printre acestea, speciali╚Ötii men╚Ťioneaz─â:┬ádezvoltarea infrastructurii pentru colectare selectiv─â ╚Öi reciclare,┬áreducerea depunerii la groap─â a de╚Öeurilor biodegradabile┬ácare produc metan ╚Öi┬áfolosirea de╚Öeurilor pentru a ob╚Ťine deopotriv─â energie ╚Öi biogaz, prin fermentare anaerob─â. Exper╚Ťii mai precizeaz─â c─â, ├«n cazul ├«n care se iau ├«n considerare exportul de╚Öeurilor ├«n vederea valorific─ârii sau consturirea de noi facilit─â╚Ťi de incinerare, trebuie ╚Ťinut cont de impactul pe care aceste solu╚Ťii ├«l au.

Comisia atrage aten╚Ťia ╚Ť─ârilor care au capacit─â╚Ťi mari de incinerare┬ác─â acest mod de tartare a de╚Öeurilor descurajeaz─â reciclarea. Prin urmare, le recomand─â: introducerea unor taxe pe incinerare ╚Öi a unor taxe mai mari pe depozitarea la groap─â; eliminarea schemelor de subven╚Ťionare a inciner─ârii de╚Öeurilor ╚Öi realocarea fondurilor pentru o activitate situat─â mai sus pe ierarhia gestion─ârii de╚Öeurilor; introducerea unui moratoriu pe construc╚Ťia de noi facilit─â╚Ťi de incinerare ╚Öi ├«nchiderea celor vechi sau ineficiente.

Comentarii

comentarii