Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Independenta energetica: 11.000 de euro

O locuinta din Romania ar putea deveni independenta energetic cu o investitie initiala de numai 11.000 euro, au declarat, pentru Green Report, specialistii prezenti la expozitia Romenvirotec de la Romexpo.

Independenta energetica s-ar putea obtine prin instalarea simultana de panouri fotovoltaice si de turbine eoliene care sa produca energie concomitent sau alternativ. Pentru perioadele in care niciunul dintre sisteme nu este eficient, ar fi necesara stocarea energiei si consumul acesteia din acumulatori.

“Sistemele independente energetic necesita sisteme de stocare care le ofera autonomie totala. Dezavantajul este costul ridicat al acumulatorilor”, a explicat conferentiarul ing. Catalin Petrescu din cadrul Facultatii de Automatica a Universitatii Politehnica.

Acesta a prezentat pentru Green Report principalele cheltuieli necesare. La o putere de 1kW instalat obtinut din sursa fotovoltaica, panourile solare ar costa aproximativ 2.000 de euro, acumulatorii circa 6.000 de euro, iar partea electronica 1.500 de euro. Pentru perioadele in care lumina solara este insuficienta, se poate adauga o turbina eoliana cu puerea de 1.5 kW. “Pretul turbinei poate varia intre 1.500 de euro, daca e de fabricatie chinezeasca, si 8.000 de euro”, a precizat Catalin Petrescu.

Un sistem cum este cel prezentat anterior ar putea alimenta o locuinta cu suprafata unei garsoniere sau o casa izolata, cu conditia ca alaturi de aceasta sa se poata instala o turbine eoliana, iar pe acoperis sa se poata monta panouri solare. In cazul nefunctionarii ambelor surse de energie, acumulatorii ar asigura autonomia energetica timp de circa o saptamana.

Calculele de mai sus au fost confirmate si de un alt specialist, Ionel Andrei Patrut, director de marketing al societatii Caloris Group, expert in alimentarea energetica a zonelor turistice. “Costul total poate fi chiar mai mic. Consumurile si costurile pot fi reduse in functie de zona geografica, de tipul constructiei si de calitatea izolatiei”. Andrei Patrut considera ca, in zonele montane, o modaliate de reducere a consumurilor ar fi construirea unui “frigider”subteran, care nu ar consuma energie si care ar face inutila functionarea frigiderului electric.

Potrivit unor informatii neoficiale, in Romania exista circa 6.000 de locuinte neracordate la reteaua publica de electricitate, a caror pozitie geografica face imposibila aceasta racordare in viitorul apropiat.

Foto: realitatea.net

Mihai Diac

spot_img

Ultimele știri