India va interzice articolele de unică folosință din plastic

in Autoritati, Impact, Legislatie, Legislatie, Politici verzi, Poluare 23 September 2019 75 Views

India urmează să impună o interdicție la nivel național pentru articolele de unică folosinţă din plastic începând cu 2 octombrie.

Prim ministrul Narendra Modi, cel care conduce eforturile de interzicere a utilizării plasticului până în anul 2022, are de gând să lanseze o campanie prin care ar interzice până la șase articole din plastic, din octombrie. Ar fi vorba despre pungi, pahare, sticle mici, paie, și alte tipuri de recipiente, potrivit declarațiilor unor oficiali care au dorit să rămână anonimi.

“Interdicția va fi comprehensivă și va acoperi fabricarea, utilizarea și importul acestor articole”, a declarat, pentru Reuters, unul dintre oficiali.

Într-un discurs ținut de Ziua Independenței, pe 15 august, Modi a cerut oamenilor și agențiilor guvernamentale să facă “primul mare pas” pe octombrie 2, pentru a elibera țara de plasticul de unică folosință.

Îngrijorările legate de poluarea cu plastic sunt în creștere la nivel național, mai ales în ceea ce privește riscul cu care se confruntă oceanele, unde aproape 50% dintre produsele din plastic ajung în cele din urmă, ucigând viața marină și întrând în lanțul trofic al oamenilor.

Uniunea Europeană plănuiește să interzică articolele din plastic de unică folosință până în anul 2021.

Interzicerea acestor șase articole în India ar însemna reducerea cu 5% până la 10% a cantității consumate anuale, de aproximativ 14 milioane de tone de plastic, a adăugat una dintre surse.

Guvernul ar avea în plan și solicitarea companiilor din comerțul online să reducă ambalajele din plastic, care reprezintă 40% din consumul anual al țării.

Sancțiunile pentru încălcarea interdicției vor intra probabil în vigoare după o perioadă inițială de șase luni pentru a le permite oamenilor să adopte alternative, au spus oficialii.


Comentarii

comentarii