Indonezia permite achiziţia de bilete de autobuz în schimbul sticlelor de plastic goale

in Transport 25 October 2018 60 Views

Al doilea ora┼č ca m─ârime din Indonezia a introdus o nou─â modalitate prin care ├«ncearc─â s─â-i ├«ncurajeze pe locuitori s─â recicleze: ace┼čtia pot beneficia de c─âl─âtorii gratuite cu autobuzul ├«n schimbul sticlelor de plastic goale, potrivit Reuters.┬á

Potrivit schemei lansate ├«n luna aprilie ├«n Surabaya, naveti┼čtii pot c─âl─âtori gratuit cu autobuzele ro┼čii care circul─â ├«n ora┼č dup─â ce aduc sticle de plastic goale pe care le las─â ├«n sta┼úii sau pot ”achita” ├«n mod direct contravaloarea unui bilet.

Un bilet de c─âl─âtorie cu valabilitate de dou─â ore ”cost─â” zece pahare de plastic sau p├ón─â la cinci sticle de plastic, ├«n func┼úie de m─ârimea acestora, iar municipalitatea sper─â c─â astfel va reu┼či s─â ating─â ┼úinta ambi┼úioas─â de a elimina de┼čeurile din plastic p├ón─â ├«n anul 2020.

Surabaya este primul ora┼č din Indonezia care implementeaz─â o astfel de schem─â.

”Gunoiul, precum sticlele de plastic goale, se adun─â la mine ├«n cartier, a┼ča c─â l-am adus aici pentru un mediu ├«nconjur─âtor mai curat ┼či pentru a u┼čura activitatea muncitorilor de la salubritate”, a spus o locuitoare din Surabaya, Linda Rahmawati.

Din datele municipalit─â┼úii rezult─â c─â 15%, sau aproape 400 de tone, din cantitatea zilnic─â de de┼čeuri din Surabaya este alc─âtuit─â din plastic.

Datele arat─â c─â un autobuz poate colecta p├ón─â la 250 de kilograme de sticle de plastic pe zi, respectiv circa 7,5 tone pe lun─â. Dup─â colectarea sticlelor, sunt ├«ndep─ârtate etichetele ┼či capacele ┼či se organizeaz─â o licita┼úie la care particip─â companii specializate ├«n reciclare.

Sumele ob┼úinute ├«n urma v├ónz─ârii sunt direc┼úionate c─âtre opera┼úiunile de func┼úionare a autobuzelor ┼či pentru finan┼úarea spa┼úiilor verzi din ora┼čul situat ├«n estul Java, principala insul─â din Indonezia.

A patra cea mai populat─â ┼úar─â din lume ad─âposte┼čte cea mai ├«ntins─â p─âdure tropical─â din Asia, ├«ns─â se lupt─â totodat─â cu traficul intens din ora┼čele sale congestionate.

”Indonezia este unul dintre cei mai importan┼úi contribuitori din lume la de┼čeurile din plastic, iar prin aceast─â ini┼úiativ─â sper─âm s─â cre┼čtem nivelul de con┼čtientizare a publicului pe teme de mediu, ├«n special referitoare la problemele asociate cu de┼čeurile din plastic”, a declarat Irvan Wahyu Drajad, directorul departamentului de transport din Surabaya.

Indonezia, un arhipelag format din mii de insule, este al doilea cel mai important contributor din lume la poluarea cu plastic a oceanelor, după China, potrivit unui studiu publicat în 2015 în jurnalul Science.

Un alt locuitor din Surabaya a salutat la rândul său schema introdusă de municipalitate.

”Putem aduce de┼čeurile aici astfel ├«nc├ót s─â nu se mai adune acas─â ┼či astfel le putem utiliza ├«n mod util. Este o situa┼úie reciproc avantajoas─â”, a spus Sulastri care, ca majoritatea indonezienilor, folose┼čte un singur nume.

Comentarii

comentarii