Industria auto din UE solicită Bruxelles-ului să garanteze accesul uşor la încărcare pentru maşinile electrice

in Autoritati, Business, Transport 11 September 2019 48 Views

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA), Eurelectric și Federația Europeană pentru Transport și Mediu (T&E) solicită instituțiilor europene să garanteze “dreptul la conectare” tuturor celor care folosesc un vehicul electric, astfel încât toată lumea să poată avea acces la staţii de încărcare, ceea ce ar trebui să fie la fel de simplu ca mersul la benzinărie pentru realimentare din prezent.

Acest lucru va necesita o implementare masivă a unei infrastructurii de staţii cu „încărcare inteligentă” amplasate strategic în întreaga UE. Infrastructura inteligentă le va permite șoferilor să încarce maşinile fără a afecta grav sau supraîncărca rețelele electrice din Europa. Asociațiile consideră că acest lucru asigură beneficii clare clienților, sistemului electric, industriei auto și societății în general.

“Industria auto din UE vrea să colaboreze cu toate părțile interesate pentru ca mobilitatea cu emisii zero să devină realitate”, a declarat secretarul general al ACEA, Erik Jonnaert. “Pentru a convinge mai mulți clienți să facă trecerea la vehicule electrice, trebuie să eliminăm stresul asociat cu reîncărcarea. Acest lucru înseamnă că toată lumea trebuie să aibă opțiunea de a-și reîncărca vehiculul cu ușurință, indiferent unde locuiesc sau unde doresc să călătorească”.

ACEA, Eurelectric și T&E au semnat acest apel comun la acțiune la Summit-ul ACEA privind “Transformarea mobilității” de la Bruxelles. Cu această ocazie, industria auto și de electricitate și-au confirmat angajamentul de a face investiții mai concentrate atât în tehnologia vehiculelor, cât și în soluțiile de încărcare inteligentă.

Indiferent dacă este vorba despre o încărcare publică în interiorul oraşelor sau pe autostrăzi, toate obstacolele pentru implementarea infrastructurii și creșterea e-mobilității trebuie eliminate, spun asociaţiile. Pentru a face posibilă încărcarea la domiciliu, la locul de muncă și pe autostrăzi ușoară și accesibilă pentru toți șoferii, factorii de decizie ar trebui să reformeze și să consolideze legislația-cheie, cum ar fi revizuirea Legii UE privind combustibilii alternativi (AFID) și Directiva UE privind clădirile (EPBD).

Instrumentele de finanțare existente ale UE trebuie, de asemenea, să fie mai bine utilizate pentru a accelera realizarea infrastructurii, iar alte instrumente financiare ar trebui să fie orientate către găsirea unor soluții noi pentru îmbunătățirea acoperirii cu staţii de încărcare în toate statele membre.

“Cursa spre viitor a început. Trebuie să eliminăm toate barierele și să facem trecerea la mobilitatea electrică cât mai ușor și convenabil. Fiecare consumator ar trebui să aibă un „drept de conectare” – și lansarea de puncte de încărcare publică trebuie să accelereze. Până în 2025, avem nevoie de 1,2 milioane de puncte publice de încărcare în Europa”, a declarat Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric.

Eurelectric reprezintă interesele industriei electricităţii europene. Asociaţia are membri în peste 30 de țări europene, şi vorbeşte în numele a mai mult de 3.500 de companii din domenii precum generarea de energie, distribuție și aprovizionare.

T&E este cel mai important grup de campanii de transport curat din Europa cu 60 de organizații membre din 25 de țări. Viziunea sa este realizarea unui sistem de mobilitate cu emisii zero care să fie accesibil și să aibă impacturi minime asupra sănătății, climei și mediului inconjurator.

Comentarii

comentarii