Industria b─âuturilor va acoperi integral costurile de implementare a SGR

in Business 21 April 2021 72 Views

Asocia╚Ťia Berarii Rom├óniei ╚Öi Asocia╚Ťia Na╚Ťional─â pentru B─âuturi R─âcoritoare s-au reunit ├«n Alian╚Ťa Produc─âtorilor de B─âuturi din Rom├ónia pentru a r─âspunde cerin╚Ťelor legisla╚Ťiei UE ╚Öi na╚Ťinale privind responsabilitatea extins─â a produc─âtorului (REP) pentru industria b─âuturilor cu privire la introducerea unui sistem garan╚Ťie-returnare (SGR) eficient ├«n Rom├ónia. Implementarea acestui sistem c├ót mai cur├ónd este esen╚Ťial─â pentru Rom├ónia.

ÔÇ×├Än ultimi doi ani, Alian╚Ťa a studiat aplicabilitatea la condi╚Ťiile economice ╚Öi opera╚Ťionale din Rom├ónia a celor mai bune practici din sistemele de garan╚Ťie-returnare care func╚Ťioneaz─â cu succes la nivel european ╚Öi mondial. Astfel, a propus cum ar trebui s─â func╚Ťioneze un sistem eficient care s─â ├«ndeplineasc─â ╚Ťintele na╚Ťionale ╚Öi europeneÔÇŁ, a declarat Alice Nichita, Pre╚Öedinte Asocia╚Ťia Na╚Ťional─â pentru B─âuturi R─âcoritoare.

Alice Nichita, Pre╚Öedinte Asocia╚Ťia Na╚Ťional─â pentru B─âuturi R─âcoritoare

ÔÇťAlian╚Ťa Produc─âtorilor de B─âuturi ├«╚Öi asum─â pe deplin cerin╚Ťele din legisla╚Ťia Rom├óniei si legisla╚Ťia UE privind responsabilitatea extins─â a produc─âtorului care impune obliga╚Ťia industriei noastre pentru colectarea, reciclarea ╚Öi refolosirea ambalajelor de unic─â folosin╚Ť─â. ├Än dialogul cu autorit─â╚Ťile ╚Öi cu celelalte p─âr╚Ťi implicate ├«n implementarea acestui sistem am dovedit ╚Öi continu─âm s─â dovedim c─â punem ├«n centrul activit─â╚Ťilor noastre respectul pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru nevoile consumatorilor. Miz─âm ╚Öi ├«n continuare pe acest dialog constructiv, astfel ├«nc├ót s─â avem c├ót mai rapid posibil sistemul reglementat printr-un act normativÔÇŁ, declar─â Julia Leferman, Director General Asocia╚Ťia Berarii Rom├óniei.

Cum func╚Ťioneaz─â un sistem garan╚Ťie-returnare eficient?

┬áSGR este un sistem ├«n care consumatorul va pl─âti o garan╚Ťie de 0,50 RON, valoarea propus─â ├«n proiectul de Hot─âr├óre de Guvern, atunci c├ónd va cump─âra orice b─âutur─â de la comerciant. Dup─â golirea ambalajului, consumatorul va trebui s─â-l duc─â ├«n orice punct de returnare organizat de comercian╚Ťi. ├Än schimbul ambalajului va ob╚Ťine pe loc rambursarea integral─â a garan╚Ťiei.

ÔÇťIndustria b─âuturilor va fi responsabil─â, ├«n conformitate cu legisla╚Ťia REP si a propunerii de Hot─âr├óre de Guvern, cu acoperirea costurilor de func╚Ťionare a SGR pe baza principiului costurilor nete, precum ╚Öi cu acoperirea costurilor ini╚Ťiale legate de investi╚Ťia ├«n infrastructura opera╚Ťional─â a SGR. Entitatea care va administra sistemul va fi o companie organizat─â ca o societate pe ac╚Ťiuni care nu va acorda dividende, ci le va investi ├«n eficientizarea sistemuluiÔÇŁ, continu─â Alice Nichita, Pre╚Öedinte Asocia╚Ťia Na╚Ťional─â pentru B─âuturi R─âcoritoare.

Julia Leferman, Director General Asocia╚Ťia Berarii Rom├óniei

ÔÇť├Änfiin╚Ťarea acestei entit─â╚Ťi va fi posibil─â numai dup─â adoptarea legisla╚Ťiei. P├ón─â c├ónd Hot─âr├órea de Guvern nu va stabili regulile ╚Öi condi╚Ťiile ├«n care va func╚Ťiona sistemul, noi nu putem derula toate celelalte opera╚Ťiuni de implementare a lui ├«n calitate de administrator. ├Än plus, industria b─âuturilor va acoperi integral costurile de implementare a sistemului, costuri care nu sunt deloc mici, dar pe care ni le asum─âm pe deplin. Doar anul trecut, nivelul investi╚Ťiei ├«n acest sistem din partea industriei noastre s-a ridicat la peste 250 de mii de euro. Suntem preg─âti╚Ťi s─â ne asum─âm partea noastr─â de investi╚Ťii ╚Öi ne angaj─âm s─â o sus╚Ťinem pe termen lungÔÇŁ, ├«ncheie Julia Leferman, Director General Asocia╚Ťia Berarii Rom├óniei.

Angajamentul industriei de b─âuturi r─âm├óne ferm pentru a depune toate eforturile pentru implementarea┬á unui sistem garan╚Ťie-returnare profesionist, transparent, eficient, adaptat ╚Ť─ârii noastre ╚Öi care s─â duc─â la cre╚Öterea ratei de colectare ╚Öi reciclare pentru Rom├óniei.

Comentarii

comentarii