Industria care a redus cu 25% emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului energetic românesc

in Energie 20 February 201850 Views

Centralele eoliene au reu╚Öit s─â reduc─â cu 25% emisiile cu gaze cu efect de ser─â generate de sectorul produc╚Ťiei de energie din Rom├ónia, a declarat, mar╚Ťi, ├«n cadrul unei conferin╚Ťe,┬áClaudia Br├óndu╚Ö, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Rom├ón─â pentru Energie Eolian─â (RWEA).┬á

├Än 10 ani am asistat la o reducere cu 25% a emisilor de gaze cu efect de ser─â, ├«n sectorul produc╚Ťiei de energie electric─â. Din punct de vedere a calit─â╚Ťii aerului, acesta este un indicator destul de neglijat ├«n Rom├ónia ╚Öi nu este bine monitorizat. ├Än momentul ├«n care se vor face analize mai precise ╚Öi asupra acestui indicator se va vedea ╚Öi mai bine efectul industriei regenerabile ├«n economia geneal─â a ╚Ť─âriiÔÇŁ, a spus Claudia Br├óndu╚Ö.

Conform INS, ├«n perioada 1 ianuarie ÔÇô 30 decembrie 2017 produc╚Ťia centralelor eoliene s-a ridicat la 7,41 miliarde kWh, ├«n cre┼čtere cu 685,3 milioane kWh fa┼ú─â de aceea┼či perioad─â a anului precedent.

Ce ne lipsește pentru a putea deveni producători de energie electrică

Referindu-se la partea de consum, pre╚Öedintele RWEA a subliniat c─â, de╚Öi la nivel european exist─â o cerere din ce ├«n ce mai mare de energie provenit─â din surse regenerabile, incluziv ora╚Öe care ╚Öi-au luat angajamentul s─â-╚Öi fac─â achizi╚Ťia exclusiv din surse de energie regenerabil─â, ├«n Rom├ónia lucruirle trenez─â mai ales ├«n condi╚Ťiile ├«n care lipsa predictibilit─â╚Ťii este o constant─â.

├Än Rom├ónia nu exist─â acest trend din dou─â motive. Motivul principal e c─â acolo unde nu ai contracte bilaterale nu ai cum s─â implementezi un asemenea trend. Un al doilea motiv este dat de faptul c─â percep╚Ťia publicului este un pic rezervat─â fa╚Ť─â de acest─â energie care a fost asociat─â ├«n mod nedrept cu ni╚Öte costuri suplimentare.

Ponderea energiei eoliene în consumul total al Romîniei a ajus la 12,2%, peste media Uniunii Europene, de 11,6%.

Dac─â vorbim de capacit─â╚Ťi viitoare este suficient s─â asigur─âm predictibilitatea veniturilor, condi╚Ťii de pia╚Ť─â corecte ╚Öi nu o s─â mai fie nevoie de subven╚Ťii.┬á Avem o lege a energie care ├«mpline╚Öte 10 ani ╚Öi a fost modificat─â de cel pu╚Ťin 10 ori. P├ón─â nu se stabilizeaz─â situa╚Ťia, riscul de ╚Ťar─â cre╚Öte riscul de capital ╚Öi este mai greu s─â atragi investitori. Dar nu este valabil doar pentru energie regenerabil─â. Este valabil pentru orice investitorÔÇŁ, a punctat Br├óndu╚Ö.

Industria eoliană înregistreză noi recorduri în Europa

├Än Uniunea European─â au fost instalate ├«n 2017 capacit─â╚Ťi eoliene noi cu un volum record, de 15,7 GW potrivit statisticilor anuale prezentate de WindEurope pentru parcurile continentale ╚Öi offshore

Capacitatea instalat─â a parcurilor eoliene puse ├«n func╚Ťiune a crescut cu 20% fa╚Ť─â de anul 2016, dep─â╚Öind astfel recordul marcat ├«n 2015, c├ónd au fost instalate proiecte de 12,8 GW.

Consumul de energie tradi╚Ťional─â ╚Öi cel de energie regenerabil─â, egalitate ├«n Europa

Capacitatea parcurilor eoliene continentale (onshore) a urcat cu peste 12,5 GW, iar cele maritime (offshore) au crescut cu mai mult de 3,1 GW, ├«n 2017. ╚śapte state membre ale UE au ├«nregistrat un an record ├«n ceea ce prive╚Öte capacit─â╚Ťile nou-instalate de energie eolian─â: Germania (6,6 GW), Regatul Unit (4,3 GW), Fran╚Ťa (1,7 GW), Finlanda (577 MW), Belgia (476 MW), Irlanda (426 MW) ╚Öi Croa╚Ťia (147 MW).

Energia eolian─â a ajuns astfel la o pondere de 55% din capacitatea nou instalat─â. Energia regenerabil─â ├«n ansamblul s─âu a reprezentat marea majoritate a capacit─â╚Ťilor de produc╚Ťie ┬áinstalate ├«n Uniunea European─â, ├«n 2017: 24,1 GW dintr-un total de 28,5 GW.

├Än Rom├ónia, capacit─â╚Ťile nou-instalate au totalizat 5 MW ├«n 2017. Astfel, capacitatea total─â a atins la finalul anului 2017, aproximativ 3.029 MW, fa╚Ť─â de 3.024 ├«n perioada de raportare precedent─â, potrivit datelor WindEurope.

Anul 2017 a fost, de asemenea, unul record pentru investi╚Ťiile planificate pentru viitoarele ferme eoliene. Proiecte cu o capacitate de circa 11,5 GW din surse eoliene continentale ╚Öi offshore au ajuns ├«n faza deciziei finale de investi╚Ťii: 9GW ├«n proiecte continentale (onshore) ╚Öi 2,5 GW ├«n proiecte maritime (offshore). CValoarea acestor investi╚Ťii s-a cifrat la 22,3 miliarde de euro (14,8 miliarde euro continental ╚Öi 7,5 miliarde euro maritim), cu 19% mai pu╚Ťin dec├ót ├«n ÔÇőÔÇő2016. Reducerea costurilor pe tot lan╚Ťul industriei eoliene ╚Öi cre╚Öterea concuren╚Ťei la licita╚Ťii au oferit investitorilor posibilitatea s─â pun─â ├«n func╚Ťiune unit─â╚Ťi de mai mare capacitate ╚Öi la costuri ├«n sc─âdere, conform WindEurope.

Consum─âm mai pu╚Ťin─â energie

Unit─â╚Ťile de produc╚Ťie din surse eoliene din Europa dispun acum de o capacitate instalat─â total─â de 169 GW: 153 GW pe continent ╚Öi 16 GW pe platforme maritime. Germania r─âm├óne ╚Ťara cu cea mai mare capacitate eolian─â instalat─â (56 GW). Urmeaz─â Spania (23 GW), Marea Britanie (19 GW) ╚Öi Fran╚Ťa (14 GW). Cu o cot─â de 18%, capacit─â╚Ťile eoliene r─âm├ón pe locul secund ├«n clasamentul surselor de generare a energiei electrice din Europa, reduc├ónd diferen╚Ťa fa╚Ť─â de gazele naturale. Energia eolian─â a generat 336 TWh ├«n 2017, suficient pentru a acoperi 12% din cererea de energie electric─â din UE. ├Än Germania, 20% din energia generat─â a provenit din parcuri eoliene. ├Än Danemarca ponderea a fost de 44%, iar ├«n Irlanda ╚Öi Portugalia de 24%.

Comentarii

comentarii