Studiu: Industria farmaceutică emite mai mult CO2 decât industria auto

in Poluare 31 May 2019 225 Views

Industria farmaceutică emite mai mult dioxid de carbon decât industria auto, fiind un contribuitor semnificativ la încălzirea globală, conform unui nou studiu.

Este pentru prima oară când cercetătorii evaluează amprenta de carbon a sectorului farmaceutic. Peste 200 de companii fac parte din piața mondială de farmaceutice, însă doar 25 dintre ele și-au raportat emisiile directe și indirecte de gaze cu efect de seră în ultimii 5 ani. Dintre ele, doar 15 și-au raportat emisiile începând cu 2012, relatează EcoWatch.

Cercetătorii au evaluat intensitatea emisiilor, care se calculează ca fiind suma emisiilor directe și indirecte pentru sectorul vizat împărțită la valoarea adăugată brută. În cazul industriei farmaceutice, intensitatea emisiilor se ridică la 48.55 tone de echivalent de CO2 (CO2e) per milion de dolari, fiind cu 55% mai mare decât cea a sectorului auto, de 31.4 tone.

Emisiile totale la nivel global ale sectorului farmaceutic ajung la aproximativ 52 de megatone de CO2e în 2015. Cu toate acestea, valoarea pieței farmaceutice este mai mică decât cea a pieței auto: mai exact, cu 28% mai mică dar cu 13% mai poluantă decât sectorul automobilelor.

Cercetătorii au descoperit că emisiile variază în funcție de producători. De exemplu, intensitatea emisiilor generate de Eli Lilly era de 5.5 ori mai mare decât în cazul companiei Roche, în timp ce emisiile de CO2 ale Procter & Gamble erau de cinci ori mai mari decât ale Johnson & Johnson deși cele două companii vând linii de produse similare și au același nivel de venituri.

Oamenii de știință au estimat că sectorul farmacuticelor ar trebui să-și reducă intensitatea emisiilor cu aproximativ 59% față de nivelurile din 2015 până în 2025 pentru a îndeplini țintele Acordului de la Paris. Ei atrag atenția că industria este responsabilă pentru mai multe efecte negative asupra mediului, amintind contaminarea cu antibiotice a apelor lumii.

Comentarii

comentarii