Industria reciclarii, potential de 500.000 de noi locuri de munca

in Business 7 February 2012 281 Views

Industria reciclarii are un potential de creare de pana la jumatate de milion de locuri de munca, potrivit unei rezolutii adoptate de parlamentul European la finele saptamanii trecute.

Potrivit rezolutiei adoptate, gestionarea corecta a deseurilor costa scump, dar daca e facuta eficient poate atrage investitii si crea locuri de munca. Investitii majore sunt necesare pentru a infiinta facilitati de gestionare adecvata a deseurilor, dar o procesare mai eficienta a deseurilor "creeaza oportunitati atat pentru crearea de locuri de munca, cat si pentru cresterea veniturilor". In acelasi timp, asigura protectia mediului prin reutilizare, reciclare si recuperare a energiei din deseuri.

"Avem multe de facut in acest domeniu, problema trebuie sa ramana in atentia noastra pentru a ne asigura ca legislatia europeana e pusa in aplicare de Statele Membre. Cauza acestei probleme este inabilitatea autoritatilor publice din multe State Membre de a se ocupa de o maniera satisfacatoare de chestiunea gestionarii deseurilor", a spus raportorul Carlos Iturgaiz (PPE, Spania).

Astfel, Parlamentul European va cere Comisiei Europene sa propuna criterii mai clare si pentru localizarea gropilor de gunoi ecologice si proximitatea lor fata de locuinte, scoli sau spitale. Aceste criterii ar reduce riscurile potentiale la adresa sanatatii publice si a mediului.

De asemenea, deputatii au propus o standardizare la nivelul Uniunii Europene a categoriilor de deseuri pe culori, pentru sortare si reciclare. Aceasta ar ajuta oamenii sa inteleaga procesarea deseurilor si ar duce la cresterea ratelor de reciclare.

35.000 de romani angajati in industria reciclarii

Potrivit Eco-Rom Ambalaje, care citeaza rezultatele unui studiu realizat in cursul anului trecut, in industrai reciclarii din Romania activeaza 35.000 de angajati, iar numarul acestora este asteptat sa creasca.

"In cadrul cercetarii a rezultat faptul ca in 2009 lucrau in acest domeniu aproximativ 35.000 de persoane. Din discutiile cu companiile active in domeniu a rezultat ca acest sector va lua amploare in urmatorii ani: 76% din companiile intervievate au declarat domeniul reciclarii va creste, 76% de repondenti au declarat ca si cantitatile de deseuri gestionate vor creste in urmatorii 5 ani, iar 73% din repondenti au declarat ca numarul angajatilor va creste", a declarat, pentru Green Report, Lorita Constantinescu, director de comunicare Eco-Rom Ambalaje.

Cercetare "Reciclarea deseurilor, o piata emergenta. Raport privind piata muncii in domeniul gestiunii deseurilor in Romania" a fost realizata, in 2011, de organizatia neguvernamentala Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje SA.

Foto: technewsworld.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

BERD investeste 6,8 milioane euro in primul parc integrat de reciclare a deseurilor din Romania

O gestionare mai buna a deseurilor electrice si electronice

Comentarii

comentarii