Inelele arborilor furnizeaz─â informa╚Ťii vitale pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea modului ├«n care se fac previziunile climatice

in Biodiversitate 16 April 201811 Views

Datorit─â r─âsp├óndirii lor la nivel mondial, copacii au un rol extraordinar ├«n eliminarea din atmosfer─â a cantit─â╚Ťilor excesive de CO2 emise de societ─â╚Ťile moderne ╚Öi puternic industrializate ├«n care tr─âim. Altfel spus, f─âr─â arbori, via╚Ťa nu ar fi posibil─â pe p─âm├ónt ├«ntruc├ót ace╚Ötia produc cea mai mare parte a oxigenului pe care oamenii ╚Öi animelele ├«l respir─â. Pentru a men╚Ťine s─ân─âtatea copacilor este important s─â ╚Ötim cum anume sunt influen╚Ťati de condi╚Ťiile climatice ├«n continu─â schimbare, respectiv c├ót de mult dioxid de carbon pot s─â absoarb─â. P├ón─â ├«n prezent nu a existat niciun instrument care ar permite oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â s─â calculeze cu precizie cantitatea de dioxid de carbon absorbit─â de copaci pe toat─â durata lor de via╚Ť─â.

Folosind o secven╚Ť─â de inele de cre╚Ötere anual─â de la pini, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la Centrul NMR de la Centrul de Biologie Chimic─â al Universit─â╚Ťii Ume├ą (KBC) au introdus o tehnic─â avansat─â care urm─âre╚Öte metabolismul carbonului la plante. Aceast─â tehnic─â pune bazele unor parametriz─âri mult ├«mbun─ât─â╚Ťite ale schimb─ârilor climatice ╚Öi ale modelelor de vegeta╚Ťie global─â, care vor putea face predic╚Ťii mai precise despre viitor.

Absorb╚Ťia dioxidului de carbon (CO2) prin fotosinteza plantelor este ├«n general v─âzut─â ca o modalitate de a contracara cre╚Öterea constant─â a concentra╚Ťiilor ├«n CO2 din atmosfer─â ╚Öi schimb─ârile climatice. ├Än experimentele pe termen scurt, s-a constatat c─â majorarea cantit─â╚Ťii de CO2 a m─ârit fotosinteza, dar nu este sigur dac─â acest efect nea╚Öteptat va persista ╚Öi ├«n urm─âtoarele decenii ├«n situa╚Ťia ├«n care condi╚Ťiile climatice se afl─â ├«n schimbare sau dac─â arborii au o limit─â p├ón─â la care pot absorbi CO2-ul.

Cercet─âtorii de la Departamentul de Biochimie Medical─â ╚Öi Biofizic─â de la Universitatea Ume├ą au lucrat ├«n ultimii ani la dezvoltarea unor metode care s─â permit─â rectificarea modelelor climatice, s─â evalueze rolul plantelor ├«n reducerea concentra╚Ťiei de dioxid de carbon din atmosfer─â ╚Öi, de asemenea, s─â clarifice modul ├«n care metabolismul plantelor este afectat de schimb─ârile climatice.

“Acest studiu arat─â c─â suntem capabili s─â analiz─âm istoricul metabolic al copacilor cu o rezolu╚Ťie mult mai mare, astfel ├«nc├ót s─â putem detecta dac─â arborii se aclimatizeaz─â ├«n condi╚Ťii climatice ├«n schimbare”, spune profesorul Juergen Schleucher, unul dintre cei doi directori ai Centrului de RMN ├«n Ume├ą.

├Äns─â, la aceste ├«ntreb─âri nu se poate r─âspunde cu ajutorul unor experimente pe termen scurt, prin urmare, cercet─âtorii de la Ume├ą folosesc arhive de materiale vegetale ╚Öi caut─â urmele de procesele care s-au ├«nt├ómplat ├«n acestea de-a lungul deceniilor. ├Än studiile anterioare, un grup de cercetare de la Umea, a ar─âtat c─â modelele de vegeta╚Ťie ar trebui s─â ia ├«n considerare ├«ntregul metabolism al plantelor. Ei au folosit material vegetal istoric din ierbarii pentru a studia dezvoltarea fotosintezei ╚Öi a metabolismului ├«n plante ├«ntr-o perioad─â mai lung─â de timp ╚Öi, prin urmare, au fost capabili s─â fac─â previziuni pentru viitor ├«n condi╚Ťiile unui sistem climatic schimbat.

Cu ultima lor publica╚Ťie din revista Scientific Reports, Thomas Wieloch ╚Öi colegii s─âi din Ume├ą, dar ╚Öi din Austria, Elve╚Ťia ╚Öi SUA au raportat o metod─â inovatoare de a examina metabolismul copacului de-a lungul ├«ntregii sale vie╚Ťi.

“Pe baza acestui studiu recent, vom continua s─â propunem mecanisme fiziologice pentru a vedea originea noilor semnale metabolice, astfel ├«nc├ót ├«n cele din urm─â s─â putem descifra modul ├«n care cre╚Öterea CO2, ├«n combina╚Ťie cu schimb─ârile climatice, afecteaz─â cre╚Öterea copacilor – de-a lungul decadelor”.

“Aceste rezultate ale cercet─ârilor de la Ume├ą ar putea fi foarte relevante pentru silvicultur─â, deoarece ar putea oferi cercet─âtorilor din domeniul climei mai multe informa╚Ťii de fond pentru modelele lor ╚Öi ar putea furniza idei noi factorilor de decizie asupra modului prin care pot s─â ├«╚Öi adapteze planurile de gestionare a p─âdurilor ╚Öi a produc╚Ťiei de lemn,”, mai spune spune Juergen Schleucher.

 

 

 

Comentarii

comentarii