Înființarea Parcului Natural Văcărești, pe ultima sută de metri

Hotărârea de Guvern pentru înființarea Parcului Natural Văcărești se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor până la sfârșitul lunii octombrie. Asociația Parcul Natural Văcărești recomandă tuturor factorilor interesați, iubitori ai naturii, locuitori ai Capitalei, public larg, instituții publice și de învățământ sau firme private, să trimită Ministerului Mediului idei, sugestii si propuneri cu privire la proiectul de infiintare al Parcului Natural Văcărești.

delta-vacaresti

Cuveta Lacului Văcărești este ultima rămășiță dintr-o zonă vastă de la marginea Bucureștiului de altădată. Înainte de perioada comunistă în această zonă au fost făcute împroprietăriri după primul război mondial de către regele Ferdinand, iar terenurile au fost naționalizate în 1948. În fapt, micul cartier mărginaș a dispărut în 1988, făcând loc unui obiectiv de utilitate publică – “Acumulare Lac Văcărești”. Chiar dacă a fost abandonată datorită unor greșeli tehnice, pe acel teren există o investiție a statului.

Abandonarea proiectului hidrotehnic și situația juridică incertă a acestuia, au dus la abandonarea zonei, cu tot ce înseamnă aceasta, inclusiv transformarea zonei în groapă de gunoi ilegală și refugiu pentru cei fără casă, în care natura și-a reintrat în drepturi.

În cuveta lacului Văcărești s-a format în ultimii 22 de ani un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie și stuf ce mărginesc lacurile, toate acestea constituind habitatul în special al păsărilor de baltă, care au ajuns să cuibărească și să se înmulțească aici, dar și a multor specii de reptile, insecte și broaște și chiar mamifere.

DSF3361vidra

Este un exemplu excelent de cum poate natura să-și recâștige drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a țării. Ecosistemul este unul viabil, chiar dacă este secundar, cu prezența tuturor elementelor lanțurilor trofice.

Beneficiile realizarii Parcului Natural Văcărești

delta_mai

Prin realizarea Parcului Natural Văcărești e poate obține un controlul inundațiilor – la scară mai mică decât cea gândită inițial, dar sigur o variantă mai utilă – prin introducerea unui concept din ce în ce mai utilizat în lume, se poate crea un sistem de preluare a apelor pluviale din cartier, evitând scurgerea acestora în canale până la refulare și în final pierderea acestei resurse prețioase.

De asemenea, agrementul este o funcție importantă a viitorului parc (celelalte fiind educația, conservarea, cercetarea și turismul), care va deveni o componentă majoră a infrastructurii verzi – albastre a orașului și va contribui decisiv la biodiversitatea orașului, îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor în zonă.

photo6

Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 183 ha,  fiind cel mai mare spațiu verde compact al Capitalei. Cu o bogată floră și faună, parcul este o oaza a diversității biologice, alcătuită din mai multe specii de plante, mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești și insecte. Păsările sunt cele mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, cu un număr de 94 de specii, dintre care peste 50 protejate de legislația internă și internațională, iar principalele specii de mamifere sunt vidra, nevăstuica și vulpea.

Pe data de 28 mai 2015, Consiliul General al Municipiului București a votat în unanimitate avizarea favorabilă a Parcului Natural Văcărești.

Citește și:

Peste 1.500 de persoane au vizitat Observatorul Parcului Natural Văcărești în primul an de funcționare

Consiliul General a avizat Parcul Natural Văcărești

spot_img

Ultimele știri