ING vrea s─â-┼či preseze clien┼úii s─â ├«ndeplineasc─â obiectivele Acordului pentru clim─â de la Paris

in Business 21 September 2018 57 Views

ING Grup, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, va începe evaluarea creditelor sale bazându-se pe efectul asupra climei, un prim pas în modificarea întregului portofoliu, în valoare de 500 de miliarde de euro, pentru a se alinia reducerii emisiilor, măsură cerută de Acordul pentru climă de la Paris. 

├Än urm─â cu doi ani, aproape dou─â sute de ┼ú─âri au semnat un acord, la Paris, prin care s-au angajat s─â limiteze cre┼čterea nivelului emisiilor gazelor cu efect de ser─â.

“Suntem capabili s─â ├«ncepem acest lucru prin co-crearea unei modalit─â╚Ťi inovatoare ╚Öi precise de m─âsurare a portofoliului nostru, numit─â abordarea Terra. Cu aceasta, suntem prima banc─â global─â care se angajeaz─â s─â utilizeze scenarii bazate pe ╚Ötiin╚Ť─â pentru a ne planifica strategia noastr─â de afaceri”, se arat─â ├«ntr-un comunicat al ING.

Este prima decizie de acest timp luat─â de o banc─â important─â ┼či care va pune presiune pe clien┼úii ale c─âror afaceri nu sunt ├«n conformitate cu obiectivele Acordului pentru clim─â de la Paris.

“Vom ├«ncerca s─â analiz─âm ├«ntregul portofoliu, ca s─â fim siguri c─â ├«n timp se va alinia obiectivelor stabilite la Paris”, a afirmat Isabel Fernandez, ┼čeful diviziei ING care ofer─â servicii bancare pentru societ─â┼úi mari (wholesale banking).

Cu noua evaluare climatic─â, banca “va sprijini ┼či influen┼úa clien┼úii pentru a-i face con┼čtien┼úi de Acordul pentru clim─â de la Paris”.

ING va folosi scenariile privind clima dezvoltate de Agen┼úia Interna┼úional─â a Energiei (IEA) ┼či le va aplica la fiecare sector din portofoliul s─âu, ├«ncorpor├ónd datele de la think-tank-ul 2 Degree Investing Initiative pentru a determina care sunt firmele ce s-au aliniat la reducerea emisiilor.

├Än acest moment, banca nu va folosi evaluarea climatic─â pentru a decide direct dac─â va fi sau nu acordat un ├«mprumut specific, a precizat ING. Dar institu┼úia sper─â c─â evaluarea climatic─â, numit─â Terra, ├«i va determina pe clien┼úi s─âi “s─â discute la nivelul Consiliului de Administra┼úie problemele de mediu”.

Abordarea Terra a b─âncii analizeaz─â schimbarea tehnologic─â necesar─â ├«n anumite sectoare pentru a men╚Ťine cre╚Öterea temperaturilor la niveluri sub 2 grade Celsius. ├Än sectorul automobilelor, de exemplu, nu este suficient s─â se reduc─â emisiile, f─âc├ónd mai pu╚Ťine ma╚Öini pe benzin─â – trebuie s─â se produc─â ╚Öi mai multe ma╚Öini electrice.

Terra m─âsoar─â apoi nevoia de schimbare ├«n tehnologie fa╚Ť─â de clien╚Ťii tehnologici actuali care folosesc ast─âzi ╚Öi planific─â utilizarea ├«n viitor. Aici intr─â finan╚Ťarea – ╚Öi unde ING poate avea un impact.

“Ne putem implica al─âturi de acele companii care au nevoie de mai mult ajutor”, a explicat Isabel Fernandez.

Terra se concentreaz─â pe sectoarele ├«n care provin cele mai multe emisii de gaze cu efect de ser─â: energia (inclusiv petrol, gaze, energii regenerabile ╚Öi conven╚Ťionale), automobile, transporturi ╚Öi avia╚Ťie, o╚Ťel, ciment, ipoteci reziden╚Ťiale ╚Öi imobile comerciale.

În timp ce multe bănci au adoptat obiective privind clima pentru propriile lor operaţiuni, aplicarea acestor ţinte unui portofoliu de împrumut existent nu s-a mai încercat până acum la acest nivel, parţial din cauza complexităţii.

ING Bank oferă servicii bancare unui număr de aproape 37 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.

Comentarii

comentarii