ING vrea să-şi preseze clienţii să îndeplinească obiectivele Acordului pentru climă de la Paris

in Business 21 September 2018 76 Views

ING Grup, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, va începe evaluarea creditelor sale bazându-se pe efectul asupra climei, un prim pas în modificarea întregului portofoliu, în valoare de 500 de miliarde de euro, pentru a se alinia reducerii emisiilor, măsură cerută de Acordul pentru climă de la Paris. 

În urmă cu doi ani, aproape două sute de ţări au semnat un acord, la Paris, prin care s-au angajat să limiteze creşterea nivelului emisiilor gazelor cu efect de seră.

“Suntem capabili să începem acest lucru prin co-crearea unei modalități inovatoare și precise de măsurare a portofoliului nostru, numită abordarea Terra. Cu aceasta, suntem prima bancă globală care se angajează să utilizeze scenarii bazate pe știință pentru a ne planifica strategia noastră de afaceri”, se arată într-un comunicat al ING.

Este prima decizie de acest timp luată de o bancă importantă şi care va pune presiune pe clienţii ale căror afaceri nu sunt în conformitate cu obiectivele Acordului pentru climă de la Paris.

“Vom încerca să analizăm întregul portofoliu, ca să fim siguri că în timp se va alinia obiectivelor stabilite la Paris”, a afirmat Isabel Fernandez, şeful diviziei ING care oferă servicii bancare pentru societăţi mari (wholesale banking).

Cu noua evaluare climatică, banca “va sprijini şi influenţa clienţii pentru a-i face conştienţi de Acordul pentru climă de la Paris”.

ING va folosi scenariile privind clima dezvoltate de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi le va aplica la fiecare sector din portofoliul său, încorporând datele de la think-tank-ul 2 Degree Investing Initiative pentru a determina care sunt firmele ce s-au aliniat la reducerea emisiilor.

În acest moment, banca nu va folosi evaluarea climatică pentru a decide direct dacă va fi sau nu acordat un împrumut specific, a precizat ING. Dar instituţia speră că evaluarea climatică, numită Terra, îi va determina pe clienţi săi “să discute la nivelul Consiliului de Administraţie problemele de mediu”.

Abordarea Terra a băncii analizează schimbarea tehnologică necesară în anumite sectoare pentru a menține creșterea temperaturilor la niveluri sub 2 grade Celsius. În sectorul automobilelor, de exemplu, nu este suficient să se reducă emisiile, făcând mai puține mașini pe benzină – trebuie să se producă și mai multe mașini electrice.

Terra măsoară apoi nevoia de schimbare în tehnologie față de clienții tehnologici actuali care folosesc astăzi și planifică utilizarea în viitor. Aici intră finanțarea – și unde ING poate avea un impact.

“Ne putem implica alături de acele companii care au nevoie de mai mult ajutor”, a explicat Isabel Fernandez.

Terra se concentrează pe sectoarele în care provin cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră: energia (inclusiv petrol, gaze, energii regenerabile și convenționale), automobile, transporturi și aviație, oțel, ciment, ipoteci rezidențiale și imobile comerciale.

În timp ce multe bănci au adoptat obiective privind clima pentru propriile lor operaţiuni, aplicarea acestor ţinte unui portofoliu de împrumut existent nu s-a mai încercat până acum la acest nivel, parţial din cauza complexităţii.

ING Bank oferă servicii bancare unui număr de aproape 37 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.

Comentarii

comentarii