Ingroparea CO2, o tehnologie laudata, dar exclusa de pe agenda de la Bali

in Business 5 December 2007 73 Views

O noua tehnologie – care se afla in stadiul de dezvoltare – de ingropare a dioxidului de carbon nu are sanse sa fie luata in discutie in cadrul negocierilor pentru un nou pact global climatic la Bali, desi este foarte laudata, informeaza publicatia Money.

Yvo de Boer, secretarul executiv al UNFCCC, organizatoarea conferintei, a declarat ca delegatii la Bali au discutat captarea si stocarea carbonului cu entuziasm, dar ca este nevioe de mai multe cercetari asupra tehnologiei, care se afla inca in stadiul de experiment. Unii experti spun ca aceasta tehnologie ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu 35% din fabricile de otel, de ciment si de la centralele energetice.

"Nu ma astept la o decizie asupra includerii capturarii si stocarii carbonului in cadrul acestei conferinte", a declarat secretarul executiv al UNFCCC. "Cred ca mai trebuie analizata aceasta tehnologie", a adaugat acesta.
Tehnologia presupune captarea dioxidului de carbon, transportarea si stocarea gazului in campuri vechi de petrol, in mine de carbune sau pe fundul oceanului. Potrivit teoriei care sta la baca acestei tehnologii, carbonul nu mai contribuie la incalzirea globala dupa ce este ingropat.

Europa si Statele Unite experimenteaza deja aceasta tehnologie, care necesita, insa, investitii majore pentru a o face comerciala.

OPEC a anuntat luna trecuta ca vor face din captarea si stocarea carbonului "vedeta" agendei lor verzi si ca vor cere folosirea ei la scara mare pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon.

Aproape 190 de tari se intalnesc in primele doua saptamani ale lunii decembrie la Bali, in Indonezia pentru a incepe negocierile in vederea elaborarii unui nou acord global in ce priveste schimbarile climatice, care sa urmeze Protocolului de la Kyoto, care va expira in 2012.

Comentarii

comentarii