Inițiativă de interzicere a folosirii animalelor sălbatice la circ în România

in Biodiversitate 21 May 2015 633 Views

Propunerea legislativă privind interdicția folosirii animalelor sălbatice în spectacolele de la circ a ajuns săptămâna aceasta la Comisia Juridică. Comisia a respins propunerea pentru Raport negativ, venită din partea Senatului. Dacă proiectul legislativ va intra în vigoare, circurile vor avea la dispoziție trei ani de tranziție, în care să își poată încheia spectacolele în curs de desfășurare.

Foto: https://www.flickr.com/photos/dirkscircusimages/6073276940/

Foto: https://www.flickr.com/photos/dirkscircusimages/6073276940/

Deputatul independent Remus Cernea a propus în Parlament un proiect legislativ care prevede interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ și relocarea celor deja existente la circuri în rezervații, prin modificarea articolelor 17 și 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Modificarea legii e gândită așa încât să fie rezonabilă. E prevăzută o perioadă de tranziție care să dea timp circului de stat Globus să rezolve problema animalelor aflate acolo și să permită circurilor ambulante care au deja contracte în derulare să își încheie spectacolele. Conform discuțiilor din Parlament, această perioadă ar fi, probabil, de trei ani.

Deputatul spune că mai mulți colegi de la diverse partide s-au arătat interesați să susțină proiectul. La Comisia pentru Mediu din Senat, propunerea a primit vot majoritar favorabil proiectului: cinci voturi pentru și două abțineri; la Comisia pentru Agricultură din Senat, însă, au fost patru voturi împotrivă, două voturi pentru și o abținere. Raportul a fost, astfel, de șapte la opt, adică ar mai fi fost nevoie de un vot ca propunerea să aibă raport favorabil la Senat.

„Cu toate că legea a intrat cu raport de respingere la Senat, cu toate că liderii de grup au indicat semnul de respingere pentru lege, au fost 41 de voturi în sprijinul legii și 71 împotrivă. Așadat 41 de senatori au votat pentru lege, deși indicația de vot era pentru respingerea ei”, spune Remus Cernea, încurajat de aceste cifre.

Propunerea de raport negativ asupra proiectului de modificare a legii a fost respinsă de Comisia Juridică, iar săptămâna viitoare va avea loc o ședință comună a Comisiei Juridice și a celei pentru Agricultură, ca să se pună de-acord asupra acestui raport.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/jcarole/9573787880/

Foto: https://www.flickr.com/photos/jcarole/9573787880/

Remus Cernea consideră că pe măsură ce societățile noastre se civilizează, apare pe o scară tot mai largă conștiința faptului că animalele sunt exploatate uneori cu cruzime, o modalitate fiind folosirea lor în spectacolele. În Uniunea Europeană, de exemplu, sunt deja 14 țări care au adoptat legislații parțiale sau totale de interdicție a utilizării animalelor sălbatice în circuri. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care a propus modificarea legii protecției animalelor în România.

Acesta crede că voturile împotrivă modificării legii vin în continuarea unei mentalități mai conservatoare. Unii dintre colegii lui sunt îngrijorați că dacă nu vor mai fi animale sălbatice la circ, copiii nu vor mai avea unde să le vadă.  Alții spun că animalele nu sunt chinuite la circ, nu sunt torturate, ci acele numere sunt realizate pe baza prieteniei dintre om și animal, mai spune deputatul.

Problema este că un spectacol de circ nu e un spectacol educativ și nici un spectacol de divertisment autentic, pentru că se bazează pe suferință, pe cruzime. Pentru a învăța acele numere de circ, animalele sălbatice sunt înfometate, sunt bătute, uneori se folosesc electroșocuri, sunt chinuite în diverse alte moduri. Internetul este plin de imagini și de filmări cu animale chinuite la circ. Vă dați seama că nu este deloc ușor să convingi un tigru să treacă printr-un cerc de foc; nu este deloc ușor să convingi niște lei, care-s niște făpturi atât de maiestuoase să se supună unui dresor care îi coordonează cu un bici. Așadar, această suferință face din spectacolele de circ niște spectacole profund imorale, care nu au ce să caute într-o societate civilizată. Poate că unii copii nu înțeleg suferința din spatele unui spectacol de circ, deși tot mai mulți copii înțeleg asta. Însă adulții nu au nicio scuză, adulții trebuie să fie conștienți că în spatele spectacolului de circ, așa zis de divertisment, stă foarte foarte multă suferință”, a explicat Remus Cernea.

Foto: https://www.flickr.com/photos/scjn/5050969597/

Foto: https://www.flickr.com/photos/scjn/5050969597/

Vier Pfoten, organizație internațională pentru protecția animalelor, derulează o campanie care adresează aceeași problemă a exploatării animalelor sălbatice în circuri. Campania se numește “Stop it! Fără animale sălbatice în circuri!“ și organizația a strâns până acum aproape 8.000 de semnături, fizic și electronic, pentru susținerea inițiativei.

Este important ca oamenii să știe că circurile nu îndeplinesc cele mai elementare condiții de ținere, închiderea animalelor sălbatice în circuri având efecte grave asupra sănătății și comportamentului lor. Multe animale suferă de tulburări grave de comportament, au o sănătate precară, sunt subnutrite și, de cele mai multe ori, nu sunt corect sau deloc îngrijite dacă se îmbolnăvesc. Toate acestea din lipsa banilor sau a experienței necesare. În cazul circurilor ambulante, care călătoresc dintr-un loc într-altul, animalele suferă mult și din cauza stresului. Având în vedere că transportul se face de obicei pe distanțe lungi, animalele își petrec mare parte din viața lor în spații improprii necesităților speciei lor”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe naționale la VIER PFOTEN România, pentru Green Report.

Membrii organizației Vier Pfoten salută inițiativa deputatului Remus Cernea și consideră că e importantă perioada de grație prevăzută în proiectul de lege, așa încât autoritățile să aibă suficient timp să implementeze corect modificările legislative. Ei își doresc ca din momentul adoptării legii, să nu mai fie permis pe teritoriul României accesul circurilor ambulante, iar animalele sălbatice care se află în Circul Globus să fie relocate în spații adecvate nevoilor lor, mai spune Veronica Tulpan.

Potrivit concluziei unui studiu științific realizat în 2009 de Universitatea din Bristol, circul este din toate punctele de vedere un mediu ostil animalelor, care suferă traume fizice și psihice de pe urma tratamentului din captivitate și a numerelor de dresaj. Din cauza maltratărilor, multe dintre aceste animale plătesc cu viața.
Mai citește și:

Un circ din America scoate elefanții din spectacole la presiunea publicului

San Francisco a interzis folosirea animalelor sălbatice la circ

Comentarii

comentarii