INS: în 2018 au fost cheltuiţi 14,7 miliarde de lei pentru protecţia mediului

in Autoritati, Deseuri, Poluare, Studii 27 October 2019 138 Views

Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost anul trecut de aproximativ 14,7 miliarde lei, reprezentând circa 1,6% din PIB, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate în domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 77,5% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor, în timp ce investiţiile cele mai mari pentru protecţia mediului au fost înregistrate în domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică (78% din totalul investiţiilor din domeniul gestionării apelor uzate).

La nivel naţional, ponderea investiţiilor producătorilor nespecializaţi a reprezentat 47,4% (1,657 miliarde lei) în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmate de cele ale investiţiilor administraţiei publice (41,1%, respectiv 1,435 miliarde lei) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5 % sau 400,9 milioane lei).

Din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi în domeniul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă s-au înregistrat 31,6%, în timp ce în sectorul industriei extractive s-au realizat 22,6%, iar industria prelucrătoare a cheltuit 19,7%.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (44,1% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru alte domenii de mediu (18,7%) şi de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale şi de protecţia aerului cu câte 16,3%.

Comentarii

comentarii