Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Insectele lumii se îndreaptă spre extincție, amenință colapsul ecosistemelor naturale

Insectele lumii se îndreaptă rapid spre extincție, amenințând colapsul catastrofal al ecosistemelor naturale, conform primei analize științifice globale de acest fel.

Peste 40% dintre speciile de insecte sunt în declin și o treime sunt în pericol de dispariție, rata de extincție fiind de opt ori mai mare decât în cazul mamiferelor, păsărilor și reptilelor. Masa totală a insectelor scade cu 2.5% pe an, sugerând că acestea ar putea dispărea în decursul unui secol.

Planeta se află la începutul celei de-a șasea extincții în masă, înregistrându-se deja pierderi semnificative ale speciilor de animale mai mari, care sunt mai ușor de studiat. Însă insectele sunt cele mai variate și abundente animale, fiind esențiale pentru buna funcționare a tuturor ecosistemelor.

Colapsuri ale populațiilor de insecte au fost înregistrate recent în Germania și Puerto Rico, însă noul raport arată că problema este întâlnită la nivel global.

Conform analizei, agricultura intensivă, în special utilizarea pesticidelor, este principala cauză a declinului insectelor. Urbanizarea și schimbările climatice au, de asemenea, un impact major asupra insectelor.

Experții recomandă ONU plantarea florilor sălbatice pentru protecția recoltelor și sănătatea insectelor polenizatoare

„Dacă nu ne vom schimba modurile de a produce hrană, insectele în ansamblu vor ajunge la extincție în următoarele câteva decenii. Repercursiunile asupra ecosistemelor planetei vor fi cel puțin catastrofale.”

Francisco Sánchez-Bayo, autor al studiului și cercetător la Universitatea din Sydney, Australia, a declarat pentru The Guardian că dacă pierderile de insecte nu vor fi oprite, ecosistemele planetei și umanitatea vor suferi consecințe catastrofale, explicând că rata de declin de 2.5% este „șocantă”.

„Principala cauză a declinului este intensificarea producției agricole. Acest lucru înseamnă eliminarea tuturor copacilor și arbuștilor care înconjoară în mod normal câmpurile, așa că avem câmpuri goale care sunt tratate cu fertilizatori și pesticide sintetice.”

Una dintre cele mai mari consecințe ale pierderii insectelor sunt simțite de păsările, reptilele, amfibienii și peștii care se hrănesc cu insecte.

În cadrul noului raport, au fost analizate cele mai bune 73 de studii privind declinul insectelor. Conform rezultatelor, unele dintre cele mai vulnerabile insecte sunt fluturii și moliile. De exemplu, numărul speciilor comune de fluturi au scăzut cu 58% pe terenuri agricole din Anglia între 2000 și 2009.

Studiu: schimbările climatice vor cauza o extincție în masă a insectelor

Albinele au fost și ele serios afectate în mai multe locuri ale lumii, în parte din cauza utilizării pesticidelor. Nu există suficiente studii legate de muște, furnici, afide sau greieri, însă experții spun că cel mai probabil și ele sunt afectate.

Conform experților, există câteva specii adaptabile ale căror populații sunt în creștere, însă nu suficient încât să compenseze pierderile.

Sánchez-Bayo a explicat că declinul insectelor pare să fi început la începutul secolului 20, accelerând între 1950 și 1960 și atingând „proporții alarmante” în utlimele două decenii.

El crede că noile clase de insecticide introduse în ultimii 20 de ani au fost foarte dăunătoare, deoarece sunt folosite în mod constant și persistă în mediu, unde sterilizează solurile.

Conform lui Sánchez-Bayo, lumea trebuie să schimbe modurile în care produce hrană, făcând tranziția de la agricultura intensivă, la scară industrială, la agricultura organică.

spot_img

Ultimele știri