„Inspectorul Pădurii”, mai eficient decât „Radarul Pădurii”, consideră ministrul Mediului

„Inspectorul Pădurii” este noua aplicație de mobil dedicată celor care vor să reclame transporturi ilegale de lemn. Aceasta a fost lansată marți de Ministerul Mediului și poate fi descărcată de orice persoană care deține un smartphone cu sistem de operare Android.

inspectorul padurii

După cum știți, prin „Radarul Pădurilor”, populația este invitată să sune la 112 ori de câte ori vede un transport de lemn care i se pare suspect, însă fără repere clare asupra a ceea ce putea însemna un transport suspect. Acum, prin „Inspectorul Pădurii”, putem fi mult mai eficienți de atât, reclamând la 112 doar transporturile ilegale. În acest fel, vom câștiga mai mult timp pentru intervenții în teren și o mai bună coordonare a acestora”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Aceasta a adăugat că aplicația nou lansată este o completare firească și necesară a „Radarului Pădurilor”.

Cum funcționează?

Utilizatorul care observă un vehicul ce transportă masă lemnoasă poate introduce în aplicație numărul mașinii respective. Aplicația verifică acest număr în sistemul SUMAL și răspunde automat cu unul dintre cele două răspunsuri standard, respectiv: varianta I — Acest transport are cod valid (transport legal) și varianta II — Acest transport nu are cod valid (transport posibil ilegal).

În situația răspunsului II, pasul următor va fi apelarea numărului de urgență 112 pentru a reclama respectivul transport și pentru intervenția rapidă a instituțiilor de control.

În toamnă vom dezvolta noi extensii pentru această aplicație: notificarea din teren, prin care utilizatorul este informat cu privire la statusul sesizării sale și fotografia de la momentul încărcăturii, astfel încât cel care vrea să semnaleze transportul să poată compara dacă încărcătura semnalizată coincide cu cea din aplicație”, a adăugat Cristiana Pașca Palmer.

25% din sesizările „Radarul Pădurii” au fost tăieri ilegale

Potrivit datelor furnizate de ministrul Mediului, din 2014 și până în prezent, prin sistemul „Radarul Pădurii” au fost realizate 30.000 de apeluri telefonice. Dintre acestea, aproximativ 25% s-au dovedit a fi transporturi ilegale.

Sperăm ca prin folosirea acestei aplicații această cifră să crească și să punem și mai mare presiune pe cei care taie ilegal”, a mai spus ministrul Mediului.

Citește și:

Radarul Pădurii, sistemul prin care orice persoană poate semnala un transport ilegal de lemne

spot_img

Ultimele știri