Ministerul Mediului a deblocat Inspectorul Pădurii, privind tăierile de lemne

in Business 16 April 2020 273 Views

Ministerul Mediului a anunțat că a deblocat portalul Inspectorul Pădurii, unde cetățenii pot să verifice dacă tăierile de copaci dintr-o pădure sunt legale sau nu. În paralel, instituția lucrează la dezvoltarea unui nou portal pentru monitorizarea tăierilor de lemne, care va transmite date în timp real.

„Începând de ieri, am reușit să #deblocăm multe din funcțiile vechiului portal www.inspectorulpadurii.ro inclusiv cea mai importantă, respectiv căutarea după numărul de APV. Astfel, dacă oricine întâlnește un panou în pădure pe care scrie partida care este în curs de exploatare, poate să verifice ce avize au plecat din acea pădure. La fel, de azi publicul are acces la date istorice legate de aceste tăieri și poate verifica cine și ce a făcut acolo. Această măsură îi ajută, pe de o parte, pe cei care fac o muncă cinstită și legală, fără să aibă nimic de ascuns. În același timp, îi încurcă pe cei care se ascund în spatele birocrației pentru a ocoli legea. Reamintim că în anul 2017, în mod inexplicabil, o parte din funcțiile publice ale portalului au fost blocate, accesul cetățenilor la informație fiind, din păcate, restricționat”, au transmis reprezentanții Ministerului pe pagina de Facebook. „Așadar, începând de acum, cetățenii au din nou acces, prin www.inspectorulpadurii.ro, la istoricul pe zile al avizelor emise, datele publice de identificare ale operatorilor economici, iar căutarea în funcție de actul de punere în valoare și seria avizului sunt din nou disponibile.”

În plus, în postare se mai precizează că unele module ale noului sistem SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) sunt deja finalizate și că altele se află în faze avansate, iar de la sfârșitul acestei luni vor începe testele platformei.

„O componentă importantă o reprezintă noul portal www.inspectorulpadurii.ro, destinat cetățenilor, la care se lucrează în prezent. În foarte scurt timp, toți românii care doresc să se implice în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure vor avea la dispoziție un instrument modern și transparent, actualizat în timp real”, a mai transmis instituția.

Bogdan Micu, coordonatorul dezvoltării SUMAL, a anunțat în cadrul unei dezbateri cu titlul „Ce se întâmplă cu pădurile în pandemie?”, organizată online de Greenpeace România, că Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase 2.0 va fi operațional în luna iunie.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii