Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Instanta a decis: Germania isi poate schimba planul de alocare al certificatelor de carbon

Statele Uniunii Europene isi pot modifica planurile referitoare la emisiile de dioxid de carbon pentru 2005 – 2007, a hotarat un tribunal european. Instanta a decis ca Germania poate lua inapoi certificatele de emisii date in exces unor companii si sa le pastreze intr-o rezerva separata.

Decizia vine dupa ce Comisia Europeana, organismul care reglementeaza schema certificatelor de emisii, a declarat ca incercarile Germaniei si a altor state membre de a-si schimba planurile de alocare a certificatelor dupa decizia Bruxelles-ului sunt incompatibile cu legea europeana.

Schema de comert cu certificatele de emisii este principalul instrument al Uniunii Europene de a lupta impotriva schimbarilor climatice. Aceasta stabileste limite ale cantitatilor de dioxid de carbon pe care industriile au voie sa le emita. Companiile vand si cumpara certificate de emisii in functie de cum isi indeplinesc tintele.

Comisia Europeana a declarat ca este prea devreme sa se stie daca decizia curtii va influenta faza 2008 – 2012 a comertului cu certificate, schema care a stability limite foarte dure ale emisiilor celor 27 de state membre.

Un purtator de cuvant al comisarului european al Mediului, Stavros Dimas, a declarat ca executivul european analizeaza decizia, dar a reiterate faptul ca orice schimbare in planul de alocare al certificatelor, indiferent ca inaspreste sau relaxeaza limitele, creeaza incertitudine pe piata certificatelor de carbon.

Planul de alocare al Germaniei pe 2005 – 2007 includea o dispozitie care ii permitea sa ia certificate in exces de la unele companii sis a le pastrezse intr-un fond de rezerva pentru „nou intratii” pe piata. Comisia Europeana a catalogat aceasta dispozitie incompatibila cu legea europeana , iar Germania si-a castigat dreptul de modificare al schemei in instant.

Un purtator de cuvant la curtii a declarat ca decizia s-ar putea aplica si altor state membre. Comisia Europeana a respins cererile altor 13 state asemanatoare cu cea a Germaniei, iar unele state vor apela, de asemenea, la instant.

spot_img

Ultimele știri