Insulele Baleare plănuiesc trecerea la 100% energie regenerabilă până în 2050

in Energie 22 February 201852 Views

Patru insule spaniole, printre care ╚Öi popularele sta╚Ťiuni Ibiza ╚Öi Mallorca, au propus un plan care ar realiza trecerea la 100% energie regenerabil─â p├ón─â ├«n 2050.

insulele baleare energie regenerabila

Insulele spaniole Mallorca, Ibiza, Menorca ╚Öi Fomentera ob╚Ťin ├«n prezent doar 2% din energia electric─â din surse de energie regenerabil─â, depinz├ónd ├«n principal de o termocentral─â pe baz─â de c─ârbune.

Impedimentul major ├«n realizarea planului este guvernul de la Madrid, care refuz─â ├«nchiderea termocentralei p├ón─â ├«n 2025, motiv├ónd costurile ridicate care ar avea un impact ╚Öi asupra pre╚Ťului electricit─â╚Ťii ├«n restul Spaniei.

Ministerul Energiei din Madrid, Daniel Davila, a men╚Ťionat c─â tranzi╚Ťia c─âtre energie regenerabil─â ar costa 200 de milioane de euro, ├«ns─â Ministrul Energiei Balear, Marc Pons, a estimat c─â pre╚Ťul maxim ar fi de 10 milioane de euro.

Conflict între guvernul Balear și Madrid

Joan Groizard, director la Direc╚Ťia General─â pentru Mediu ╚Öi Schimb─âri Climatice din cadrul guvernului Balear, a explicat c─â insulele beneficiaz─â de condi╚Ťii naturale care faciliteaz─â tranzi╚Ťia c─âtre energie regenerabil─â.

ÔÇťCu aceast─â lege vrem s─â transform─âm ceva ce este deseori cea mai mare provocare ÔÇô natura noastr─â ca insule ÔÇô ├«ntr-o oportunitate. Trecerea la 100% energie curat─â ╚Öi mobilitate ar trebui s─â fie mai u╚Öoar─â aici dec├ót pe continent, a╚Öa c─â este responsabilitatea noastr─â s─â ├«ncepem s─â lucr─âm cu acest avantaj.ÔÇŁ

Printre propunerile planului se numără: 10% energie regenerabilă până în 2020 și 35% până în 2030; panouri solare pentru clădiri mari nou construite și parcări de mașini; o flotă 100 % electrică de mașini de închiriat până în 2035; obiective de reducere și de monitorizare a emisiilor pentru sectorul privat.

Green Report Shop Produse ECO

Un purt─âtor de cuv├ónt al Ministerului de Energie spaniol a declarat c─â propunerea regiunii Baleare va trebui s─â se conformeze cu politicile na╚Ťionale. Spania va publica proiectul de lege privind mediul ├«n s─âpt─âm├ónile urm─âtoare.

Marc Pons ╚Öi Joan Groizard vor cere ajutor de la comisarul UE pentru combaterea schimb─ârilor climatice Miguel Arias Ca├▒ete. Dac─â nu este rezolvat─â, disputa ├«ntre Guvernul Balear ╚Öi cel Spaniol va ajunge la curtea constitu╚Ťional─â.

 

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii