Insulele Baleare plănuiesc trecerea la 100% energie regenerabilă până în 2050

in Energie 22 February 2018 59 Views

Patru insule spaniole, printre care și popularele stațiuni Ibiza și Mallorca, au propus un plan care ar realiza trecerea la 100% energie regenerabilă până în 2050.

insulele baleare energie regenerabila

Insulele spaniole Mallorca, Ibiza, Menorca și Fomentera obțin în prezent doar 2% din energia electrică din surse de energie regenerabilă, depinzând în principal de o termocentrală pe bază de cărbune.

Impedimentul major în realizarea planului este guvernul de la Madrid, care refuză închiderea termocentralei până în 2025, motivând costurile ridicate care ar avea un impact și asupra prețului electricității în restul Spaniei.

Ministerul Energiei din Madrid, Daniel Davila, a menționat că tranziția către energie regenerabilă ar costa 200 de milioane de euro, însă Ministrul Energiei Balear, Marc Pons, a estimat că prețul maxim ar fi de 10 milioane de euro.

Conflict între guvernul Balear și Madrid

Joan Groizard, director la Direcția Generală pentru Mediu și Schimbări Climatice din cadrul guvernului Balear, a explicat că insulele beneficiază de condiții naturale care facilitează tranziția către energie regenerabilă.

“Cu această lege vrem să transformăm ceva ce este deseori cea mai mare provocare – natura noastră ca insule – într-o oportunitate. Trecerea la 100% energie curată și mobilitate ar trebui să fie mai ușoară aici decât pe continent, așa că este responsabilitatea noastră să începem să lucrăm cu acest avantaj.”

Printre propunerile planului se numără: 10% energie regenerabilă până în 2020 și 35% până în 2030; panouri solare pentru clădiri mari nou construite și parcări de mașini; o flotă 100 % electrică de mașini de închiriat până în 2035; obiective de reducere și de monitorizare a emisiilor pentru sectorul privat.

Green Report Shop Produse ECO

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Energie spaniol a declarat că propunerea regiunii Baleare va trebui să se conformeze cu politicile naționale. Spania va publica proiectul de lege privind mediul în săptămânile următoare.

Marc Pons și Joan Groizard vor cere ajutor de la comisarul UE pentru combaterea schimbărilor climatice Miguel Arias Cañete. Dacă nu este rezolvată, disputa între Guvernul Balear și cel Spaniol va ajunge la curtea constituțională.

 

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii