Insulele Galapagos interzic focurile de artificii pentru protejarea ecosistemului unic din regiune

in Poluare 7 January 2019 57 Views

Autorit─â┼úile din Galapagos, un arhipelag care apar┼úine Ecuadorului, au interzis v├ónzarea ┼či folosirea artificiilor pe teritoriul insulelor, ├«n scopul protej─ârii ecosistemului unic din regiune.

Interdic┼úia, care nu se refer─â ┼či la materialele pirotehnice care produc lumin─â, dar nu fac zgomot, a fost aprobat─â ├«n unanimitate de c─âtre consiliul care guverneaz─â arhipelagul.

Ecologi┼čtii spun c─â animalele au suferit din cauza ritmului cardiac crescut, tremur─âturi ╚Öi anxietate dup─â evenimente pirotehnice.

“Ecosistemele fragile, a┼ča cum este cazul celor din insulele Galapagos, sunt afectate de (artificii) ┼či ├«n special fauna sa unic─â, protejat─â de guvernul ecuadorian. Principalele probleme pe care aceste dispozitive le cauzeaz─â animalelor sunt tahicardia ┼či alte afec┼úiuni cardiace, stres, anxietate, modific─âri de comportament care pune ├«n pericol supravie┼úuirea speciilor”, se precizeaz─â ├«ntr-un comunicat.

├Än comunicat se mai precizeaz─â c─â substan┼úele chimice din artificii contamineaz─â apa ┼či atmosfera, afect├ónd persoanele neurodivergente ┼či provoc├ónd r─âniri frecvente, ├«n special la copii.

Autorit─â╚Ťile au mai spus c─â focurile de artificii au cauzat multe r─âniri ├«n fiecare an, ├«n special ├«n r├óndul copiilor.

Campania împotriva focurilor de artificii a început în 2017. Măsura, care are efect imediat, interzice transportul de focuri de artificii pe insule, precum și vânzarea sau utilizarea lor.

Plantele ┼či animalele din acest arhipelag format din circa 130 de insule ┼či situat la 1.000 de kilometri vest de coasta Americii de Sud au evoluat timp de cinci milioane de ani f─âr─â s─â fie amenin┼úate de pr─âd─âtori importan┼úi, ceea ce a dus la dezvoltarea unui ecosistem unic.

├Än luna aprilie, materialele din plastic de unic─â folosin┼ú─â au fost, de asemenea, interzise ├«n arhipelagul vizitat de peste 200.000 de turi┼čti anual.

Speciile indigene g─âsite pe insulele Galapagos, inclusiv iguanele ╚Öi broa╚Ötele de ╚Ťestoase, au jucat un rol-cheie ├«n dezvoltarea teoriei Evolu╚Ťiei lui Charles Darwin.

Comentarii

comentarii