Insulele Marshall au declarat criză climatică naţională

Autorităţile din Insulele Marshall, un stat insular din zona centrală a Oceanului Pacific alcătuit din atoli de joasă altitudine, au declarat criză climatică naţională din cauza creşterii nivelului oceanului.

Parlamentul ţării, cunoscut sub denumirea de Nitijela, a adoptat o rezoluţie prin care lupta pentru combaterea schimbărilor climatice devine prioritate maximă.

Rezoluţia menţionează că lupta pentru combaterea încălzirii globale devine o prioritate maximă pentru guvernul actual şi cel viitor, potrivit documentului publicat de preşedinta ţării, Hilda Heine, pe contul său de Twitter.

„Ca una dintre cele patru națiuni atolice de corali care se află la un nivel scăzut din lume, eșecul comunității internaționale de a răspunde în mod adecvat la criza climatică globală a propriului său efect are consecințe deosebit de grave”, a scris președintele Hilda Heine într-un tweet.

Insulele Marshall, o înlănţuire întinsă de insule vulcanice şi atoli (insulă alcătuită din schelete de corali) cu altitudini joase, toate situate la mai puţin de doi metri faţă de nivelul mării, se confruntă cu cel mai mare risc în urma efectelor schimbărilor climatice din cauza altitudinii joase şi a aşezării sale topografice.

Riscurile includ inundaţii provocate de creşterea nivelului mării sau distrugeri în urma condiţiilor meteorologice extreme.

Potrivit rezoluţiei, responsabilitatea pentru criza climatică revine comunităţii internaţionale, iar ţările răspunzătoare în cel mai înalt grad au oferit un răspuns inadecvat.

Acest stat insular face eforturi pentru a finanţa acţiuni de răspuns la criza climatică, se mai precizează în rezoluţie.

Rezoluția solicită Nitijela să „se unească pe deplin și fără echivoc în spatele științei” și să recunoască drepturile generaţiei tinere de a crește într-un „viitor sigur pentru climă”.

De asemenea, solicită comunității internaționale „să ia în considerare modalități suplimentare de a răspunde și de a sprijini vulnerabilitatea extremă și circumstanțele speciale” unice pentru insulele cu atolii corali care se află la altitudini joase în lupta acestora împotriva încălzirii climatice.

În cadrul raportului Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) de anul trecut, micile state insulare au fost identificate ca aflându-se în prim-planul luptei împotriva încălzirii climatice, patru ţări formate din atoli fiind considerate în cel mai mare risc: Kiribati, Tuvalu, Insulele Maldive şi Insulele Marshall.

Statele Unite au folosit Insulele Marshall ca loc de testare nucleară în timpul Războiului Rece, detonând 67 de bombe nucleare între 1946 și 1958.

spot_img

Ultimele știri