Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Introducerea taxelor vamale la exportul de bustean din Rusia va dezechilibra piata europeana a lemnului

Introducerea taxelor vamale la exportul de bustean din Rusia incepand din 2009 va crea un dezechilibru pe piata europeana a lemnului si va conduce la o crestere a pretului la rasinoase cu cel putin 20 la suta, a declarat marti directorul comercial al RNP, Cristian Apostol.

"Rusia va introduce anul viitor taxe vamale la exportul de bustean, care vor pleca de la 50 de euro/metru cub, dar vor putea ajunge si la 300 de euro. Aceasta masura va afecta semnificativ preturile la rasinoase pe piata europeana, desi pentru Romsilva ar putea avea efecte benefice in conditiile in care, la ora actuala, preturile la aceste sortimente stagneaza", a precizat Apostol.

Principalii importatori de bustean din Rusia sunt tarile nordice, Finlanda, Norvegia, dar si Germania si Austria, care vor avea nevoie de lemn pentru capacitatile de prelucrare si care se vor putea orienta catre piata romaneasca.

Potrivit directorului RNP, in 2008, pretul lemnului va fi dictat de piata, in general de preturile de pornire din cadrul licitatiilor.

"Pretul la lemn va creste numai in functie de licitatii, noi nu le vom mari in 2008. Daca exista o crestere a pretului de pornire atunci poate exista o astfel de evolutie in acest an", a spus Cristian Apostol.

Acesta estimeaza pentru 2008 o usoara crestere a pretului la rasinoase, dar nesemnificativa, de numai 5 la suta, in conditiile in care acesta a crescut de la 155 lei in 2004, la 194 lei/mc in 2007.

"In 2008, pretul stejarului isi va mentine cresterea in piata, de 10-15 la suta. In ultimii ani, furnirul de stejar a avut cea mai mare crestere, de la 930 lei/metru cub in 2004 la 1.390 lei/metru cub anul trecut", a explicat Apostol.

In privinta busteanului de fag, preturile vor stagna in 2008, acestea inregistrand o scadere de la 156 lei/mc in 2004 la 158 lei/mc in 2007. "Fagul este specia pe care Romsilva o detine in administrare in proportie de 46 la suta, iar pretul este dictat de cursul euro-dolar si de tendintele din industria mobilei. Daca in anul 2000 acest sortiment a atins un pret maxim, de 200 de dolari/metru cub, dupa acest an industria mobilei a dictat culori mai inchise – de stejar sau cires – iar preturile la fag au cazut pe piata europeana", a subliniat directorul Romsilva.

Pentru furnirul de cires, care este si cel mai scump, recordul s-a inregistrat in 2000 cu pun pret de 4.000 dolari/mc. In 2007 preturile de vanzare la cires au fost de 1.700 lei/mc.

La ora actuala Romsilva vinde aproximativ 50 la suta lemn sub forma de bustean si restul pe picior, dar intentioneaza sa creasca raportul la 60 la suta in favoarea bustenilor deoarece castigurile sunt aproape duble. Veniturile Romsilva provin in proportie de 75-80 la suta din vanzarea de lemn.

Romsilva prelucreaza o cantitate mica de cherestea, doar 100.000 mc, din care 50.000 m.c. se orienteaza catre export in tarile arabe. "Romsilva mai detine 88 unitati de prelucrare a bustenilor, dar numai 10 sunt performante la ora actuala", a spus Apostol.

Romsilva organizeaza anual doua mari licitatii de bustean la doua depozite ale directiilor silvice, Timis si Arad, unde pune la vanzare cantitati mari de bustean, pe sortimente si de foarte buna calitate si unde participa nu numai firme de pe piata interna, ci si de pe cea externa. Romsilva vinde anual in jur de 5 milioane mc bustean, din care 15-20.000 mc pe an in acest sistem de licitatii performante pe sortimente.

spot_img

Ultimele știri