A investi sau nu in bioetanol, aceasta este intrebarea

in Energie 27 September 2007 95 Views

Un grup de investitori din Spania va cheltui 42 de milioane in urmatorii doi ani pentru a construi o noua fabrica de bioetanol obtinut din porumb. Aceasta va produce 110 milioane de litri de combustibil pe an si 87 milioane kg de grane care pot fi folosite ca hrana pentru animale.

Alcoholes Biocarburantes de Extramadura (Albiex), compania din spatele acestui proiect, a inceput deja lucrarile, in ciuda faptului ca cea mai mare fabrica de bioetanol din Spania si-a oprit productia weekendul trecut. "Aceasta a functionat doi ani de zile, iar de obicei trebuie sa gandesti o strategie pe termen lung cu privire la un asemenea proiect. Pretul grauntelor de porumb este foarte mare, insa noi credem ca aceasta este doar o situatie temporara", a declarat, pentru Reuters, directorul Albiex Juan Gargallo.

Investitorii spanioli asteapta introducerea obligatorie pe piata a combustibililor pe baza de bioetanol, crescand, in acest fel, si cererile pentru produsele respective. Ei spun ca pretul la etanol ar trebui sa se apropie, in curand, de pretul petrolului.

Guvernele Uniunii Europene sprijina consumul de bioetanol obtinut din graunte sau seminte de ulei drept o solutie pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, mai ales ca plantele din care este facut acest combustibil absorb CO2.

In orice caz., un mare dezavantaj pentru europeni ramane atat faptul ca pretul grauntelor si al mancarii creste, cat si problema despaduririlor din tarile tropicale care produc ulei de palmier si soia.

Foto: aaic.org

Comentarii

comentarii