Investițiile în energie regenerabilă aduc valoare adăugată dublă în economia românească

Un miliard de euro cheltuit pentru parcuri eoliene sau rețele electrice va conduce la o valoare adăugată în economia românească de cel puțin 2 miliarde euro, potrivit unui raport al Asociației Române pentru Energie Eoliană și Deloitte România.

Potențialul ponderii surselor de energie regenerabilă și în special a energiei eoliene în consumul de energie al României a fost determinat pe baza unei metodologii de calcul care a evidențiat patru posibile scenarii privind potențialul la orizontul anului 2030.

Un scenariu prezintă menținerea actualei ponderi globale de energie din surse regenerabile în consumul final brut, de 27,9%, până în anul 2030 . Alte trei scenarii au urmărit testarea fezabilității creșterii cotei energiei regenerabile la 32,4%, 35% și, respectiv la 35,5% în funcție, în principal, de evoluția celorlalte capacități de producere.

Pentru fiecare dintre cele 3 scenarii selectate pentru analiză s-a urmărit evoluția cotei energiei regenerabile în perioada 2020/2021 – 2030, cu accent pe țintele intermediare 2023, 2025 și 2027. În creșterea cotei energiei regenerabile rămâne critică energia eoliană și cea solară, având în vedere evoluția estimată a costului aferent acestor tehnologii la nivel global.

Capacitățile nete instalate de energie eoliană vor atinge 6 GW în cazul Scenariului de referință, în timp ce pentru Scenariile potențial A și B se așteaptă atingerea unui nivel de 7 GW. În scenariul actual capacitatea instalată în parcuri eoliene crește până la 4,3 GW (de la 3 GW în prezent). Capacitatea netă instalată de energie solară va fi de 3 GW în Scenariul de referință, 4,3 GW în Scenariul potențial A și 4,7 GW în Scenariul potențial B. Scenariul actual păstrează 3 GW instalați în parcuri fotovoltaice.

La nivelul anului 2030, prețul electricității fără TVA și accize va fi de 112,4 euro/MWh în Scenariul actual, 126,6 euro/MWh în Scenariul de referință, 113,7 euro/MWh în Scenariul potențial A și 138,2 euro/MWh în Scenariul potențial B.

Investițiile cumulate în sectorul energetic românesc, pentru perioada de analiză, se așteaptă a fi de peste 17 miliarde de euro în cazul Scenariului potențial A, 20 miliarde de euro în Scenariul de referință, 22 miliarde de euro în Scenariul actual și 25 miliarde de euro în cazul Scenariului potențial B.

În cazul parcurilor eoliene, din totalul investițional se va cheltui pe plan intern circa 54% din capital, iar în cazul rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice, 55%.

spot_img

Ultimele știri