Investitorii avertizeaz─â firmele produc─âtoare de petrol s─â boicoteze planulul lui Trump de a deschide Polul Nord pentru exploat─âri

in Business, Energie 21 May 2018 6 Views

Un grup de investitori care administrează mai mult de 2,5 trilioane de dolari au avertizat companiile petroliere și băncile să evite planurile președintelui SUA, Donald Trump de a deschide Refugiul Naţional Arctic pentru Viaţă Sălbatică (ANWR) pentru forajul petrolier.

Companiile de extrac╚Ťie a petrolului ╚Öi gazelor naturale din zona pustie din Alaska s-ar confrunta cu “un risc enorm ├«n ceea ce prive╚Öte reputa╚Ťia ╚Öi oprobiul public”, spun investitorii ├«ntr-o scrisoare trimis─â la 100 de companii care au leg─âtur─â cu exploatarea combustibililor fosili ╚Öi b─âncilor care le finan╚Ťeaz─â.

Exploatarea zonei ar fi, de asemenea, o “decizie de afaceri iresponsabil─â”, sus╚Ťine grupul, deoarece ac╚Ťiunile globale privind schimb─ârile climatice va reduce cererea de petrol ╚Öi ├«nseamn─â c─â astfel de proiecte prezint─â un risc ridicat de a pierde bani. Scrisoare a fost ├«nso╚Ťit─â ╚Öi de un text din partea locuitorilor indigeni Gwich’in, ├«n care se spune c─â ar fi “profund neetic” s─â-╚Öi distrug─â ╚Ťara.

Refugiul de 78.000 km p─âtra╚Ťi este unul dintre cele mai s─âlbatice locuri r─âmase pe P─âm├ónt ╚Öi cea mai mare suprafa╚Ť─â de teren proprietate public─â din SUA. G─âzduie╚Öte o mul╚Ťime de specii de animale, inclusiv ursi polari, bufni╚Ťe de z─âpad─â ╚Öi porcul spinos, pe care popula╚Ťia Gwich’in se bazeaz─â pentru alimenta╚Ťie.

“Nu mai exist─â nici o ├«ndoial─â c─â schimb─ârile climatice reprezint─â un risc acut nu numai pentru modul nostru de via╚Ť─â colectiv, ci ╚Öi pentru investi╚Ťiile f─âcute ├«n forme de energie ├«nvechite ╚Öi extrem de precare”, a declarat Thibaud Clisson la BNP Paribas Asset Management, un alt semnatar al scrisorii.

├Än aprilie, administra╚Ťia Trump a ├«nceput procesul de deschidere a ANWR pentru foraj de petrol ╚Öi gaze, prima astfel de mi╚Öcare ├«ncep├ónd din 1980. Se crede c─â rezervele semnificative de petrol ╚Öi gaze se afl─â sub c├ómpia de coast─â ANWR ╚Öi Golful Prudhoe, un important centru petrolier, aproape de grani╚Ťa vestic─â a refugiului. Numele Gwich’in pentru c├ómpia de coast─â este “locul sacru unde ├«ncepe via╚Ťa”, deoarece este locul de reproducere al porcului spinos.

“Forajul ├«n ANWR este un joc de risc extrem de riscant, pe care companiile ╚Öi investitorii ar trebui s─â-l evite”, a declarat revizorul statului New York, Thomas P DiNapoli, mandatar al Fondului comun de pensii al statului New York, unul dintre investitorii care au semnat scrisoarea. “O economie global─â cu emisii sc─âzute de dioxid de carbon este ├«n curs de dezvoltare, sus╚Ťinut─â de oportunit─â╚Ťile ├«n cre╚Ötere pentru energie curat─â. Vrem ca firmele ├«n care investim s─â ajute s─â construim acest viitor, nu s─â distrugem unul dintre ultimele locuri cu adev─ârat s─âlbatice ale Americii “.

Bernadette Demientieff, director executiv al comitetului director Gwich’in, a declarat, de asemenea: “Facem apel la companiile petroliere ╚Öi b─âncile care le finan╚Ťeaz─â s─â fie de partea Gwich’in ╚Öi s─â lase intact acest loc curat ╚Öi fragil. Supravie╚Ťuirea poporului meu depinde de asta”.

Cu toate acestea, reprezentan╚Ťii Congresului din Alaska, care sunt to╚Ťi republicani, sus╚Ťin cu fermitate planul de foraj, suger├ónd c─â ar putea aduce guvernului federal ╚Öi de stat 1 miliard de dolari ├«n urm─âtorul deceniu. C├ónd a fost anun╚Ťat planul de deschidere a ANWR pentru exploatarea de petrol ╚Öi gaze, senatoarea Lisa Murkowski c─â este ÔÇŁunicul ╚Öi cel mai important pas pe care ├«l putem face pentru a ne ├«nt─âri securitatea energetic─â pe termen lung ╚Öi pentru bun─âstarea noastr─âÔÇŁ.

Murkowski este, de asemenea, pre╚Öedinte al Comitetului Senatului pentru Energie ╚Öi resurse naturale, a declarat: “Dezvoltarea responsabil─â este limitat─â la doar 800 de hectare federale – doar o zecime din ANWR.”

Dar scrisoarea din partea comitetului director Gwich’in spune: “Acest loc a fost ini╚Ťial pus deoparte de pre╚Öedintele Dwight Eisenhower ├«n 1960 ca refugiu, nu pentru dezvoltare. Drumurile, conductele, minele de pietri╚Ö, terenurile pentru aeroporturi ╚Öi alte facilit─â╚Ťi care ar fi dezvoltate pentru a sprijini explorarea ╚Öi dezvoltarea pe c├ómpia de coast─â ar submina caracterul s─âlbatic al refugiului, ar fragmenta habitatului ╚Öi a deplasarea faunei s─âlbatice. ╚śi devers─ârile de petrol, care apar deja pe versantul nordic, ar d─âuna pe╚Ötelui ╚Öi faunei s─âlbatice “.

 

Citește și: Schwarzenegger îl provoacă pe Trump să se alăture eforturilor în domeniul energiei verzi

SUA acorda Shell permisiunea de explorare in Marea Beaufort, Alaska

Comentarii

comentarii