Investitorii avertizează firmele producătoare de petrol să boicoteze planulul lui Trump de a deschide Polul Nord pentru exploatări

in Business, Energie 21 May 2018 19 Views

Un grup de investitori care administrează mai mult de 2,5 trilioane de dolari au avertizat companiile petroliere și băncile să evite planurile președintelui SUA, Donald Trump de a deschide Refugiul Naţional Arctic pentru Viaţă Sălbatică (ANWR) pentru forajul petrolier.

Companiile de extracție a petrolului și gazelor naturale din zona pustie din Alaska s-ar confrunta cu “un risc enorm în ceea ce privește reputația și oprobiul public”, spun investitorii într-o scrisoare trimisă la 100 de companii care au legătură cu exploatarea combustibililor fosili și băncilor care le finanțează.

Exploatarea zonei ar fi, de asemenea, o “decizie de afaceri iresponsabilă”, susține grupul, deoarece acțiunile globale privind schimbările climatice va reduce cererea de petrol și înseamnă că astfel de proiecte prezintă un risc ridicat de a pierde bani. Scrisoare a fost însoțită și de un text din partea locuitorilor indigeni Gwich’in, în care se spune că ar fi “profund neetic” să-și distrugă țara.

Refugiul de 78.000 km pătrați este unul dintre cele mai sălbatice locuri rămase pe Pământ și cea mai mare suprafață de teren proprietate publică din SUA. Găzduiește o mulțime de specii de animale, inclusiv ursi polari, bufnițe de zăpadă și porcul spinos, pe care populația Gwich’in se bazează pentru alimentație.

“Nu mai există nici o îndoială că schimbările climatice reprezintă un risc acut nu numai pentru modul nostru de viață colectiv, ci și pentru investițiile făcute în forme de energie învechite și extrem de precare”, a declarat Thibaud Clisson la BNP Paribas Asset Management, un alt semnatar al scrisorii.

În aprilie, administrația Trump a început procesul de deschidere a ANWR pentru foraj de petrol și gaze, prima astfel de mișcare începând din 1980. Se crede că rezervele semnificative de petrol și gaze se află sub câmpia de coastă ANWR și Golful Prudhoe, un important centru petrolier, aproape de granița vestică a refugiului. Numele Gwich’in pentru câmpia de coastă este “locul sacru unde începe viața”, deoarece este locul de reproducere al porcului spinos.

“Forajul în ANWR este un joc de risc extrem de riscant, pe care companiile și investitorii ar trebui să-l evite”, a declarat revizorul statului New York, Thomas P DiNapoli, mandatar al Fondului comun de pensii al statului New York, unul dintre investitorii care au semnat scrisoarea. “O economie globală cu emisii scăzute de dioxid de carbon este în curs de dezvoltare, susținută de oportunitățile în creștere pentru energie curată. Vrem ca firmele în care investim să ajute să construim acest viitor, nu să distrugem unul dintre ultimele locuri cu adevărat sălbatice ale Americii “.

Bernadette Demientieff, director executiv al comitetului director Gwich’in, a declarat, de asemenea: “Facem apel la companiile petroliere și băncile care le finanțează să fie de partea Gwich’in și să lase intact acest loc curat și fragil. Supraviețuirea poporului meu depinde de asta”.

Cu toate acestea, reprezentanții Congresului din Alaska, care sunt toți republicani, susțin cu fermitate planul de foraj, sugerând că ar putea aduce guvernului federal și de stat 1 miliard de dolari în următorul deceniu. Când a fost anunțat planul de deschidere a ANWR pentru exploatarea de petrol și gaze, senatoarea Lisa Murkowski că este ”unicul și cel mai important pas pe care îl putem face pentru a ne întări securitatea energetică pe termen lung și pentru bunăstarea noastră”.

Murkowski este, de asemenea, președinte al Comitetului Senatului pentru Energie și resurse naturale, a declarat: “Dezvoltarea responsabilă este limitată la doar 800 de hectare federale – doar o zecime din ANWR.”

Dar scrisoarea din partea comitetului director Gwich’in spune: “Acest loc a fost inițial pus deoparte de președintele Dwight Eisenhower în 1960 ca refugiu, nu pentru dezvoltare. Drumurile, conductele, minele de pietriș, terenurile pentru aeroporturi și alte facilități care ar fi dezvoltate pentru a sprijini explorarea și dezvoltarea pe câmpia de coastă ar submina caracterul sălbatic al refugiului, ar fragmenta habitatului și a deplasarea faunei sălbatice. Și deversările de petrol, care apar deja pe versantul nordic, ar dăuna peștelui și faunei sălbatice “.

 

Citește și: Schwarzenegger îl provoacă pe Trump să se alăture eforturilor în domeniul energiei verzi

SUA acorda Shell permisiunea de explorare in Marea Beaufort, Alaska

Comentarii

comentarii