Cum pot investitorii combate deforest─ârile

in Biodiversitate 27 July 2016 352 Views

Un nou instrument digital ├«i ajut─â pe investitori s─â verifice sustenabilitatea fondurilor mutuale c─âtre care ├«╚Öi direc╚Ťioneaz─â banii. Cu ajutorul unei platforme online, ei pot verifica dac─â managerii fondurilor investesc ├«n activit─â╚Ťi care ├«ncurajeaz─â deforest─ârile.

deforestarile lead

Platforma se nume╚ÖteÔÇťDeforestation Free FundsÔÇŁ ╚Öi a fost creat─â de organiza╚Ťiile Friends of the Earth ╚Öi As You Sow. Cei care vor s─â investeasc─â ├«n fonduri mutuale pot accesa o baz─â de date cu informa╚Ťii despre 6.500 de astfel de instrumente financiare.

Cum func╚Ťioneaz─â platforma care combate deforest─ârile

Utilizatorii pot verifica dac─â ├«n portofoliile de ac╚Ťiuni se afl─â activit─â╚Ťi care presupun defri╚Öarea p─âdurilor. Instrumentul mai evalueaz─â raportarea la aspecte precum respectarea drepturilor omului ╚Öi impactul de mediu. ├Än cur├ónd, baza de date va fi extins─â. Va include ╚Öi informa╚Ťii referitoare la aprovizionarea cu lemn, h├órtie, vit─â, soia ╚Öi zah─âr.

Atunci c├ónd un individ nu este mul╚Ťumit de performan╚Ťele sau comportamentul fondului mutual ├«n materie de sustenabilitate, are le dispozi╚Ťie o ├«ntreag─â list─â de alte fonduri mai responsabile. Astfel, for╚Ťeaz─â administratorii fondurilor s─â evalueze sustenabilitatea activit─â╚Ťilor ├«n care investesc.

Prin ini╚Ťiativa Carbon Action, organiza╚Ťia Carbon Disclosure Project a demonstrat deja c─â investitorii sunt dispu╚Öi s─â ╚Ťin─â cont de impactul asupra mediului a fondurilor pe care le de╚Ťin. Un grup de investitori cu un capital de 22 de trilioane de dolari au reu╚Öit s─â reduc─â emisiile cu 641 de milioane de tone de carbon.

De ce este e necesar─â platforma care combate deforest─ârile

├Än prezent, 10% din industria produc─âtoare de ulei de palmier este finan╚Ťat─â prin fonduri mutuale. Uleiul de palmier nu lipse╚Öte din produse comune, precum margarina, ├«nghe╚Ťata, s─âpunul sau ╚Öamponul. Este preferat ├«ntruc├ót, dintre toate culturile uleioase, planta╚Ťiile de palmieri sunt cele mai productive.

├Änsa cultivarea palmierului este str├óns legata de┬ádesp─âduririle┬ácare au loc ├«n zonele tropicale, ├«n special ├«n Indonezia ╚Öi Malaezia. Producatorii taie adesea suprafe╚Ťe extinse de p─âduri, pe care apoi le incendiaz─â, ca s─â le preg─âteasc─â pentru culturile de palmieri.

P─âdurile tropicale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stoca dioxid de carbon. Ar putea absorbi, de exemplu, de 7 ori cantitatea emis─â prin arderea combustibililor fosili ├«n anul 2008. ├Än plus, acestea ad─âpostesc sute de specii de animale ╚Öi plante, unele pe cale de dispari╚Ťie. Urangutanii sunt doar un exemplu. ├Än ultimii 20 de ani, 90% din habitatul lor natural a fost distrus.

deforestari lead

Fondurile care investesc cel mai mult ├«n produc╚Ťia de ulei de palmier

Comentarii

comentarii