Iohannis a promulgat legea care permite cet─â╚Ťenilor s─â livreze energie electric─â ├«n re╚Ťea

in Business, Energie, Legislatie 17 July 2018 66 Views

Pre╚Öedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea ╚Öi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Noua lege, care vine ca r─âspuns la solicit─ârile produc─âtorilor de energie din surse regenerabile,┬áare solu┼úii de sus┼úinere a investi┼úiilor la nivel individual.

Iohannis a promulgat legea care permite cet─â╚Ťenilor s─â livreze energie electric─â ├«n re╚Ťea

Noua lege prevede ca produc─âtorii de energie electric─â ┼či autorit─â┼úile publice care de┼úin centrale electrice din surse regenerabile de energie care beneficiaz─â de sistemul de promovare prin certificate verzi sau care au beneficiat de sistemul de promovare ┼či de┼úin certificate verzi, cu puteri instalate de cel mult 3 MW pe produc─âtor, vor putea s─â ├«ncheie contracte negociate direct numai cu furnizorii consumatorilor finali pentru v├ónzarea energiei electrice ┼či/sau a certificatelor verzi.

În plus, doi sau mai mulţi producători de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosită, pot participa pe pieţele concurenţiale de energie împreună ca o singură entitate agregată, cu respectarea prevederilor Legii concurenţei.

De asemenea, se va introduce piaţa centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susţinută prin certificate verzi, în cadrul căreia se asigură tranzacţionarea energiei electrice din surse regenerabile asociat cu certificatele verzi aferente cantităţii de energie electrică tranzacţionate.

Produc─âtorii de energie regenerabil─â spun c─â industria are ┼čanse de redresare ┼či ├«ndeamn─â rom├ónii s─â devin─â ÔÇŁprosumatoriÔÇŁ

Noua lege garanteaz─â preluarea tuturor certificatelor verzi estimate a fi emise ├«n perioada 1 aprilie 2017 ÔÇô 31 decembrie 2031, inclusiv a certificatelor verzi am├ónate de la tranzac┼úionare ├«n condi┼úiile ├«n care consumul final nu scade sub valoarea medie din perioada 2017-2022.

├Äncep├ónd cu 1 aprilie 2017 p├ón─â la data de 31 decembrie 2020 se am├ón─â temporar tranzac┼úionarea a dou─â certificate verzi pentru centralele electrice solare pentru fiecare 1 MWh produs ┼či livrat de produc─âtorii de energie electric─â din surse regenerabile, acredita┼úi de ANRE p├ón─â la data de 31 decembrie 2013.

Recuperarea certificatelor verzi am├ónate se va face ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2021, ├«n tran┼če egale lunare p├ón─â la data de 31 decembrie 2030 (anterior recuperarea se facea in perioada 2025 ÔÇô 2030).

Impactul la consumatorul final va cre┼čte la maximum 11,7 euro/ MWh ├«n anul 2018 ┼či va fi de 12,5 euro/ MWh ├«n anul 2019, 13 euro/ MWh ├«n┬á 2020, respectiv 2021 ┼či 14,5 euro/MWh ├«ncep├ónd cu anul 2022.

Produc─âtorii casnici ar putea furniza energie electric─â ├«n re╚Ťea

Dup─â anul 2023, ANRE poate propune reducerea impactului dac─â constat─â o ofert─â insuficient─â de certificate verzi pe pia╚Ť─â, ├«n urma cre╚Öterii impactului la consumatorul final, coroborat cu consumul de energie electric─â de la nivelul anului 2017

Un alt articol aprobat prevede c─â Ministerul Energiei, ├«mpreun─â cu ANRE, poate elabora schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaug─â la pre┼úul mediu al energiei electrice rezultat din tranzac┼úiile pe pia┼úa centralizat─â de energie electric─â, ca ┼či alternativ─â la sistemul de promovare prin certificate verzi.

Comentarii

comentarii