VIDEO CGR Circular 3: Ionuț Țața, despre modelele economice ale viitorului

in Business 10 May 201784 Views

Ionuț Țața, Fondator și Președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie, ALT Brașov, și al atelierului QUIB, a deschis conferința Circular 3 cu un discurs despre ce înseamnă concret economia circulară.

Ionuț Țața economia circulară

Potrivit lui, la nivel teoretic, economia circulară presupune renunțarea la modelul economic linear, prin care „luăm, consumăm și renunțăm” la resurse. La nivel practic, economia circulară s-ar traduce prin noi modele de producție și consum, precum:

  • cel propus de IKEA, prin care consumatorii pot închiria mobilier și îl pot schimba atunci când se plictisesc de acesta, având garanția că producătorul reciclează produsul la finalul vieții
  • leasingul operațional pentru mașini sau modelele de car sharing, precum Uber
  • realizarea bordului mașinii BMW i3 din materiale reciclate
  • realizarea unor perechi de încălțăminte reciclabile de către Addidas
  • cel propus de un dezvoltator imobiliar din Olanda, în care cei care dețin imobilul sunt producatorii de ciment, geamuri și alte materiale de construcție, iar nu dezvoltatorul sau cetățenii, ceea ce îi forțează pe producători să recicleze materialele la sfârșitul ciclului de viață
  • cel propus de el, la Brașov: QUIB – atelier de economie circulară

„Sunt însă astfel de modele posibile și România, țara în care paharul de plastic e aruncat pe geamul mașinii?”, se întreabă Ionuț Țața. Tot el răspunde.

 

Comentarii

comentarii