IPCC se bazează pe o tehnologie periculoasă și netestată pentru a combate schimbările climatice

in Poluare 18 October 2018 43 Views

Bioenergia cu captur─â ╚Öi stocare de carbon, sau BECCS, este una dintre tehnologiile propuse de IPCC pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de ser─â. ├Äns─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â atrag aten╚Ťia c─â BECCS este o tehnologie periculoas─â, care nu a fost testat─â la scar─â larg─â ╚Öi ar putea avea consecin╚Ťe dezastruoase asupra mediului ├«nconjur─âtor, cum ar fi defri╚Ö─âri masive ╚Öi supraexploatarea rezervelor de ap─â.

Tehnologia presupune creșterea unor monoculturi, arderea lor pentru a genera energie și captarea dioxidului de carbon rezultat, acesta fiind îngropat sub pământ. Conform teoriei, cu cât este generată mai multă energie, cu atât va fi eliminat mai mult CO2 din atmosferă.

Arderea lemnului pentru energie este considerat─â neutr─â din punct de vedere al carbonului de c─âtre Uniunea Europan─â, ├«n ciuda consensului ╚Ötiin╚Ťific care contrazice acest lucru. ├Än plus, folosirea lemnului ca combustibil ar putea duce la defri╚Ö─âri catastrofale.

Conform unui studiu, transformarea terenurilor existente ├«n planta╚Ťii BECCS ar putea duce la sc─âderea cu p├ón─â la 10% a suprafe╚Ťelor ├«mp─âdurite ale lumii ╚Öi ar avea un impact semnificativ asupra biodiversit─â╚Ťii.

Conform estim─ârilor, cre╚Öterea monoculturilor pentru BECCS ar necesita 0.1-0.4 hectare de teren per ton─â de carbon ├«ndep─ârtat─â. Suprafe╚Ťele de teren necesitate depind ├«n func╚Ťie de scenariile climatice. De exemplu, ar fi nevoie de cre╚Öterea biomasei pe o suprafa╚Ť─â de teren de p├ón─â la dou─â ori mai mare dec├ót India (380-700 milioane de hectare) pentru a avea o ╚Öans─â de 50% de a limita ├«nc─âlzirea global─â la 2 grade Celsius.

Aceste defri╚Ö─âri ar avea un impact masiv asupra biodiversit─â╚Ťii, a rezervelor de ap─â ╚Öi a hranei, transform├ónd numeroase habitate naturale ├«n planta╚Ťii de monoculturi.

Cantitatea de ap─â necesar─â pentru planta╚Ťiile BECCS ar putea fi mai mult dec├ót dubl─â dec├ót cea utilizat─â ├«n agricultur─â la nivel global.

Criticii BECCS atrag aten╚Ťia c─â nu sunt luate ├«n considerare emisiile solurilor ├«n momentul ├«n care o p─âdure este t─âiat─â, emisiile indirecte din cadrul lan╚Ťului de aprovizionare (cre╚Ötere, transport, rafinare, captare ╚Öi stocare), sau poten╚Ťialul de stocare a CO2 de c─âtre copaci, dac─â ar fi fost l─âsa╚Ťi s─â creasc─â.

Studiu: p─âdurile mixte capteaz─â de dou─â ori mai mult carbon ca monoculturile

Carbon Brief a publicat o investiga╚Ťie detaliat─â privind tehnologia BECCS, care a fost prezentat─â pentru prima oar─â ├«n 2001, fiind propus─â ini╚Ťial pentru fabrici de celuloz─â din Suedia.

Un alt studiu publicat ├«n prim─âvara acestui an arat─â c─â lumea poate limita ├«nc─âlzirea global─â f─âr─â utilizarea BECCS, prin m─âsuri drastice ╚Öi schimb─âri radicale, cum ar fi adoptarea la scar─â larg─â a energiei regenerabile, reducerea substan╚Ťial─â a emisiilor, sau adoptarea unui stil de via╚Ť─â sustenabil.

Green Report Shop Transport ECO

Un grup de 40 de oameni de ╚Ötiin╚Ť─â au publicat recent o declara╚Ťie care atrage aten╚Ťia c─â oprirea defri╚Ö─ârilor este la fel de important─â ca eliminarea combustibililor fosili. Conservarea ╚Öi restaurarea p─âdurilor ar putea contribui cu 18% la reducerea emisiilor necesar─â p├ón─â ├«n 2030 pentru a ├«ndeplini ╚Ťintele Acordului de la Paris. Cercet─âtorii avertizeaz─â c─â tehnologia BECCS ar putea avea un impact major asupra mediului ├«nconjur─âtor ╚Öi c─â lumea ar trebui s─â se concentreze pe conservarea p─âdurilor, acestea fiind o excelent─â tehnologie natural─â de captare a CO2 din atmosfer─â.

Comisia European─â lucreaz─â la o strategie pe termen lung pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de ser─â ale Uniunii Europene, iar consult─ârile publice se ├«ncheie pe 9 octombrie. ├Än cadrul consult─ârii, sunt solicitate ├«n mod special opinii despre solu╚Ťiile tehnologice de combatere a schimb─ârilor climatice.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii