IEA & IRENA: Investițiile în energii regenerabile cerute prin acordul climatic ne-ar putea face cu 19 trilioane de dolari mai bogați

in Energie 20 March 201716 Views

Aplicarea măsurilor prevăzute în acordul climatic semnat în 2015 la Paris ar putea crea 6 milioane de noi locuri de muncă și ar putea genera oportunități de 19 trilioane de dolari. Este concluzia la care au ajuns specialiștii de la Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) și cei de la Agenția Internațională pentru Energie (IEA), într-un raport realizat pentru guvernul german, potrivit Bloomberg.

energii regenerabile irena iea

Foto: IRENA

Conform raportului, investițiile în energii regenerabile sunt cele care ar putea ajuta statele ONU să își îndeplinească țintele de reducere a poluării asumate prin semnarea acordului climatic de la Paris. Cu ajutorul lor, antreprenorii și autoritățile ar putea oferi cele șase milioane de noi locuri de muncă și ar putea crea oportunități economice în valoare de 19 trilioane de dolari.

Raportul a fost realizat la solicitarea guvernului german, care se pregătește pentru discuțiile pe tema energiei care ar urma să aibă loc următoarele luni în Grupul celor 20.

Tranziția spre energii regenerabile, încă nesigură

În 2015, ponderea energiilor regenerabile abia depășea 15%. Experții IRENA estimează că, până în 2050, 65% din energia consumată la nivel global va fi produsă din resurse regenerabile. Pentru aceasta, ar fi nevoie însă de investiții de 145 de trilioane de dolari, direcționate către dezvoltarea de tehnologii cu amprentă mică de carbon.

Totodată, tranziția ar presupune renunțarea la a mai exploata resurde de cărbune, petrol și gaze estimate de IRENA la 10 trilioane de dolari și de IEA la 320 de miliarde de dolari. În cazul ambelor scenarii, provocarea cea mai mare rămâne cea de a convinge companiile din sectorul petrol și gaze să renunțe la combustibilii tradiționali.

Comentarii

comentarii