Irlanda va deveni prima țară din lume care renunță la investițiile în combustibili fosili

in Energie 17 July 2018 126 Views

Irlanda este pe cale să devină prima țară din lume care va renunța complet la investițiile în companii din industria combustibililor fosili.

Fondul de investiții al Irlandei, în valoare de 8 miliarde de euro, va fi obligat să-și vândă investițiile în petrol, cărbune, gaze naturale și turbă în următorii cinci ani.

Proiectul de lege a fost aprobat în camera inferioară a Parlamentului săptămâna trecută și va fi probabil aprobat rapid de restul parlamentarilor. Legea ar putea intra în vigoare până la sfârșitul acestui an, însemnând renunțarea la investiții în valoare de peste 370 milioane de dolari.

„Acest principiu de finanțare etică este simbol pentru aceste corporații globale că manipularea lor continuă în privința științei climei, negarea existenței schimbărilor climatice și lobby-urile controversate ale politicienilor din jurul lumii nu mai pot fi tolerate. Trebuie să fim foarte clari; oamenii mor azi ca rezultat direct al schimbărilor climatice prin dezastre tot mai frecvente și intense, prin creșterea foametei și intensificarea deficitului de apă, și considerabil mai mulți oameni vor muri sau vor fi strămutați forțat dacă nu există o schimbare radicală a direcției.”, a declarat Thomas Pringle, deputatul care a propus proiectul de lege.

Mișcarea de dezinvestire din industria combustibililor fosili a luat amploare în ultimul timp. Trilioane de dolari au fost dezinvestiți de către fonduri private, companii de asigurare, orașe cum ar fi New York, biserici și universități.

carturesti.ro

Susținătorii dezinvestirii spun că resursele existente de combustibili fosili sunt suficiente și pot fi arse fără a avea un impact major asupra schimbărilor climatice, însă producția de noi combustibili fosili este greșită din punct de vedere etic și riscantă din punct de vedere al economiei, precum și pentru mediul înconjurător.

“Guvernele nu își vor îndeplini obligațiile luate în cadrul Acordului de la Paris dacă vor continua să susțină financiar industria combustibililor fosili. Țările din întreaga lume vor trebui să urmeze exemplul Irlandei și să dezinvestească din industria combustibililor fosili.”

Comentarii

comentarii