Islanda reia vânătoarea de balene rorqual după doi ani de pauză

in Biodiversitate 23 April 2018 137 Views

Singura companie specializată în vânătoarea de balene rorqual din Islanda a informat de curând că îşi va relua activitatea în larg după o pauză de doi ani, anunţ care a stârnit protestele asociaţiilor pentru protecţia animalelor, relatează AFP.

Din anul 2016, compania Hvalur a abandonat harpoanele din cauza dificultăţilor comerciale cu Japonia, principală piaţă pentru carnea de balene, unde consumul este în scădere, iar limitările sanitare asupra importurilor sunt considerate prea restrictive.

“Ne vom relua operaţiunile comerciale deoarece birocraţia din Japonia pare să se fi relaxat, iar autorităţile japoneze au dat dovadă că au ascultat cerințele noastre”, a declarat pentru AFP Kristjan Loftsson, directorul companiei.

În plus, firma va colabora cu cercetători de la Universitatea din Islanda pentru a dezvolta produse medicinale bazate pe carne de balenă, în special pentru combaterea deficienţelor nutriţionale de fier, care afectează aproape 30% din populaţia lumii (două miliarde de persoane), potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sezonul de vânătoare începe în Islanda la 10 iunie.

Balenele rorqual comun aparţin familiei Balaenopteridae. Cu o lungime de aproximativ 20 de metri, acesta este al doilea animal ca mărime care trăieşte în prezent pe planetă, după balena albastră.

Cotele autorizează în acest an vânarea a 161 de exemplare de balene rorqual comun, faţă de 150 în 2017, menţionează sursa citată. În plus, Hvalur este autorizată să vâneze 20% din cota neutilizată anul trecut, ceea ce va permite capturarea a încă 30 de balene, în principal din apele din vestul şi sud-vestul insulei, la o distanţă de până la 200 de mile marine de coastele sale.

În 2015, în timpul ultimelor sale ieşiri în larg, compania a prins cu harpoanele 155 de mamifere, un record.

“Sunt foarte dezamăgit”, a declarat Sigursteinn Másson, responsabil în Islanda în cadrul Fondului internaţional pentru bunăstarea animalelor (IFAW). “Această decizie nu se bazează pe nevoile reale ale pieţei şi nu este în acord cu sondajele de opinie cu privire la această activitate, care nu are ce căuta în epoca modernă”, a adăugat el.

Un sondaj publicat în octombrie de IFAW a arătat că 35,4% dintre islandezi au declarat că sunt în favoarea vânătorii de balene, comparativ cu 42% în 2016.

Hvalur este singura companie specializată în vânătoarea de balene rorqual comun în Islanda. În mica insulă vulcanică există două companii specializate în vânătoarea de balene, a doua fiind IP-Utgerd Ltd, specializată în vânătoarea de balene minke.

Islanda și Norvegia sunt singurele națiuni care sfidează în mod deschis moratoriul din 1986 al Comisiei internaționale pentru Vânătoarea de Balene privind captura balenelor în scopuri comerciale. Islanda a reluat vânătoarea de balene în 2006.

În prezent, stocurile de balene comune din Atlanticul de Nord sunt greu de estimat, cele mai recente segmente datează de la începutul anilor 2000, când numărul acestora a fost de aproximativ 53.000 de exemplare.

Comentarii

comentarii