Italia a aprobat un proiect de lege pentru reducerea de┼čeurilor marine din plastic

in Autoritati, Deseuri 30 April 2019 136 Views

Guvernul din Italia a aprobat un proiect de lege pentru reducerea de┼čeurilor marine din plastic ├«n ├«ncercarea de a cur─â┼úa apele marine din jurul ┼ú─ârii.

Scopul proiectului este de a contribui la cur─â╚Ťarea ecosistemului marin ╚Öi la promovarea economiei circulare, ├«ncuraj├ónd recuperarea de╚Öeurilor prinse accidental ├«n plasele de pescuit, oferind stimulente pentru campanii voluntare pentru cur─â╚Ťarea m─ârii.

De asemenea, autorităţile doresc să sensibilizeze opinia publică cu privire la nevoia de modele sustenabile de comportament pentru a preveni deversarea deșeurilor în ecosistemele marine și favorizarea manipulării corecte a deșeurilor.

“Am f─âcut-o, r─âzboiul cu plastic a ├«nceput. Suntem doar la primul pas, dar este fundamental”, a declarat ministrul Mediului, Sergio Costa.

Una dintre noile prevederi ale acestei legi este introducerea posibilit─â╚Ťii pescarilor de a scoate la ╚Ť─ârm orice material plastic prins ├«n mod accidental ├«n plasele lor. P├ón─â ├«n prezent, pescarii au fost for╚Ťa╚Ťi s─â arunce ├«napoi ├«n mare mase plastice ╚Öi de╚Öeurile pentru a evita riscul de a fi acuza╚Ťi de infrac╚Ťiunea de transport ilicit de de╚Öeuri ╚Öi de a pl─âti o amend─â pentru eliminarea acestora.

Pescarii care se angajeaz─â s─â aduc─â pe ╚Ť─ârmul plastic vor primi un certificat de mediu, care va face ca capturile lor s─â fie recunoscute ├«n mod corespunz─âtor pe ├«ntreg lan╚Ťul de distribu╚Ťie.

Punctele de colectare vor fi ├«nfiin╚Ťate ├«n porturi pentru a primi de╚Öeurile colectate pe mare. O component─â specific─â a taxelor de eliminare a de╚Öeurilor va acoperi costurile de manipulare a acestor de╚Öeuri pentru a se asigura c─â acestea nu ├«mpov─âreaz─â numai pe operatorii din industria pescuitului ╚Öi pe utilizatorii porturilor.

“Aceasta este o mare victorie pentru marea noastr─â”, a comentat ministrul mediului, “Problema plasticului ├«n mare este o situa╚Ťie de urgen╚Ť─â global─â, trebuie s─â o rezolv─âm acum, nu poate fi am├ónat─â”.

Marea Mediteran─â este deosebit de expus─â la acest risc, prin faptul c─â este o mare semi-├«nchis─â: se estimeaz─â c─â exist─â cel pu╚Ťin 250 de miliarde de fragmente de plastic ├«n ea.

Comentarii

comentarii