Italia va interzice paharele şi farfuriile din plastic începând cu 2020

in Poluare 24 October 2018 92 Views

Guvernul Italiei intenționează să interzică utilizarea paharelor din plastic, tacâmuri, farfurii și alte obiecte de unică folosință din ianuarie 2020, a declarat ministrul Mediului, Sergio Costa într-un interviu.

Interdicția vine în urma propunerilor Comisiei Europene care nu au fost încă aprobate și au urma să se aplice și altor obiecte, cum ar fi paie, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru amestecat băuturile.

“Obiectivul meu este să curăț ecosistemele marine cât mai mult posibil”, a declarat Costa pentru cotidianul italian La Repubblica, adăugând că “pentru a face acest lucru ar trebui mai întâi să reducem impactul unor produse din plastic de unică folosință”.

În mai, când a cerut interzicerea pe teritoriul UE a obiectelor plastice de unică folosință, Comisia Europeană a declarat că plasticul reprezintă peste 80% din deşeurile marine.

Greenpeace: Coca Cola, Nestle și Pepsi, cei mai mari generatori de deșeuri de plastic din lume

Costa a mai spus că tot din 2020 ambarcaţiunile pentru pescuit nu vor mai avea voie să arunce deşeurile marine înapoi în apă, iar cosmeticele care conţin microplastice vor fi, de asemenea, interzise.

Măsurile vor fi cuprinse într-o lege care este aproape gata, a mai spus ministrul. Mai trebuie să fie aprobată de către guvern şi votată în parlament.

Particulele de microplastic sunt mici bucăţele din plastic, cu dimensiuni sub cinci milimetri, care poluează marea întrucât nu pot fi oprite de sistemele de filtrare a apei. Sunt considerate o ameninţare majoră la adresa vieţii din mediul marin.

În industria cosmetică, micro-particulele din plastic, mici fragmente din polietilenă, sunt adăugate cremelor şi pastei de dinţi pentru acţiunea lor de exfoliere.

Jamaica va interzice pungile de plastic, paiele de plastic și polistirenul începând cu 2019

 

Comentarii

comentarii