IUCN: produc╚Ťia uleiului de palmier este d─âun─âtoare pentru mediu, ├«ns─â alternativele disponibile ar putea fi ╚Öi mai periculoase pentru via╚Ťa s─âlbatic─â

in Biodiversitate 3 July 201841 Views

Produc╚Ťia uleiului de palmier are un impact devastator asupra vie╚Ťii s─âlbatice, ├«ns─â alternativele ar putea fi ╚Öi mai d─âun─âtoare, conform unui raport realizat de Uniunea Interna╚Ťional─â pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Conform noului raport IUCN, defri╚Ö─ârile cauzate de planta╚Ťiile de ulei de palmier pun ├«n pericol mai mult de 190 de specii de pe lista ro╚Öie IUCN, ├«n special ├«n Indonezia ╚Öi Malaezia. De╚Öi uleiul de palmier este responsabil cu doar 0.4% din defri╚Ö─ârile globale, are un impact dramatic ├«n cele dou─â ╚Ť─âri, reprezent├ónd chiar ╚Öi 50% din defri╚Ö─âri ├«n unele regiuni.

O descoperire îngrijorătoare este că eforturile de a produce ulei de palmier sustenabil nu ajută deocamdată la prevenirea defrișărilor.

Uleiul de palmier este cel mai folosit ulei vegetal de pe planet─â, fiind utilizat ├«n aproximativ 50% dintre produsele de pe pia╚Ť─â, de la cosmetice la alimente. Cei mai mari produc─âtori de ulei de palmier sunt Indonezia ╚Öi Malaezia, care genereaz─â zeci de milioane de tone anual, industria valor├ónd ├«n jur de 40 de miliarde de dolari.

├Än ultimii dou─âzeci de ani, cre╚Öterea cererii a dus la defri╚Öarea a mii de hectare de p─âduri tropicale, pentru a face loc planta╚Ťiilor de palmieri. ├Äns─â p─âdurile tropicale din sud-estul Asiei ad─âpostesc unele dintre cele mai amenin╚Ťate specii de animale din lume, cum ar fi urangutanul, care tr─âie╚Öte doar ├«n aceste regiuni.

Erik Meijaard, reprezentant IUCN, a explicat pentru BBC News c─â urangutanii sunt deseori omor├ó╚Ťi de localnici.

ÔÇ×Uleiul de palmier str─âmut─â urangutanii, care sunt ├«mpin╚Öi c─âtre gr─âdini unde genereaz─â conflicte cu localnicii ╚Öi atunci se ├«nt├ómpl─â uciderile. Urangutanii sunt incredibil de versatili, dar un urangutan nu poate face fa╚Ť─â v├ónatului. Deoarece sunt o specie care se reproduc lent, uciderea lor are un impact foarte mare.ÔÇŁ

Un studiu recent dezv─âluia c─â popula╚Ťia de urangutani din Borneo s-a ├«njum─ât─â╚Ťit ├«n ultimii 16 ani, ├«n special din cauza v├ónatului de c─âtre om. Toate cele trei specii de urangutan sunt clasate de IUCN ca fiind la risc extrem de mare de dispari╚Ťie.

Alternativele la uleiul de palmier ar afecta grav biodiversitatea din alte regiuni

De╚Öi produc╚Ťia uleiului de palmier este d─âun─âtoare mediului, ├«nlocuirea cu alte alternative ar putea duce la pierderea biodiversit─â╚Ťii ├«n alte regiuni.

Uleiul de palmier ├«nsumeaz─â 35% din produc╚Ťia global─â de ulei vegetal, ├«ns─â ocup─â doar 10% din terenurile lumii destinate pentru planta╚Ťiile de uleiuri. Alternativele, cum ar fi planta╚Ťii de soia, rapi╚Ť─â sau porumb, ar avea nevoie de p├ón─â la nou─â ori mai mult teren, iar o astfel de tranzi╚Ťie ar putea duce la distrugerea habitatelor ├«n alte zone ale lumii, cum ar fi Brazilia ╚Öi Argentina.

ÔÇ×Dac─â opre╚Öti produc╚Ťia uleiului vegetal, va trebui s─â fie produs altundeva. A╚Öa c─â ├«n loc s─â r─âne╚Öti urangutani, vei r─âni ur╚Öi sau jaguari, doar ├«mping├ónd problema altundeva pentru c─â cererea pentru aceste uleiuri va fi ├«n continuare acolo.ÔÇŁ, a explicat Erik Meijaard.

Green Report Shop Produse ECO

Meijaard a declarat c─â nu exist─â ├«nc─â diferen╚Ťe semnificative ├«ntre uleiul de palmier ob╚Ťinut din planta╚Ťii certificate ╚Öi cel ob╚Ťinut din planta╚Ťii necertificate, c├ónd vine vorba de rata defri╚Ö─ârilor.

ÔÇ×Nu m─â a╚Öteptam s─â v─âd o diferen╚Ť─â major─â pentru c─â este ceva relativ nou, are nevoie de timp s─â ├«nceap─â s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â practicile ╚Öi are nevoie ╚Öi de cerere din partea consumatorillor care doresc ulei de palmier sustenabil.ÔÇŁ

Meijaard a ad─âugat c─â nu exist─â solu╚Ťii simple ╚Öi c─â guvernele malaeziene ╚Öi indoneziene ar trebui s─â ia m─âsuri serioase privind optimizarea sectorului, iar sistemul de certificare al uleiului de palmier ar trebui ├«mbun─ât─â╚Ťit.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii