Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

IUCN: producția uleiului de palmier este dăunătoare pentru mediu, însă alternativele disponibile ar putea fi și mai periculoase pentru viața sălbatică

Producția uleiului de palmier are un impact devastator asupra vieții sălbatice, însă alternativele ar putea fi și mai dăunătoare, conform unui raport realizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Conform noului raport IUCN, defrișările cauzate de plantațiile de ulei de palmier pun în pericol mai mult de 190 de specii de pe lista roșie IUCN, în special în Indonezia și Malaezia. Deși uleiul de palmier este responsabil cu doar 0.4% din defrișările globale, are un impact dramatic în cele două țări, reprezentând chiar și 50% din defrișări în unele regiuni.

O descoperire îngrijorătoare este că eforturile de a produce ulei de palmier sustenabil nu ajută deocamdată la prevenirea defrișărilor.

Uleiul de palmier este cel mai folosit ulei vegetal de pe planetă, fiind utilizat în aproximativ 50% dintre produsele de pe piață, de la cosmetice la alimente. Cei mai mari producători de ulei de palmier sunt Indonezia și Malaezia, care generează zeci de milioane de tone anual, industria valorând în jur de 40 de miliarde de dolari.

În ultimii douăzeci de ani, creșterea cererii a dus la defrișarea a mii de hectare de păduri tropicale, pentru a face loc plantațiilor de palmieri. Însă pădurile tropicale din sud-estul Asiei adăpostesc unele dintre cele mai amenințate specii de animale din lume, cum ar fi urangutanul, care trăiește doar în aceste regiuni.

Erik Meijaard, reprezentant IUCN, a explicat pentru BBC News că urangutanii sunt deseori omorâți de localnici.

„Uleiul de palmier strămută urangutanii, care sunt împinși către grădini unde generează conflicte cu localnicii și atunci se întâmplă uciderile. Urangutanii sunt incredibil de versatili, dar un urangutan nu poate face față vânatului. Deoarece sunt o specie care se reproduc lent, uciderea lor are un impact foarte mare.”

Un studiu recent dezvăluia că populația de urangutani din Borneo s-a înjumătățit în ultimii 16 ani, în special din cauza vânatului de către om. Toate cele trei specii de urangutan sunt clasate de IUCN ca fiind la risc extrem de mare de dispariție.

Alternativele la uleiul de palmier ar afecta grav biodiversitatea din alte regiuni

Deși producția uleiului de palmier este dăunătoare mediului, înlocuirea cu alte alternative ar putea duce la pierderea biodiversității în alte regiuni.

Uleiul de palmier însumează 35% din producția globală de ulei vegetal, însă ocupă doar 10% din terenurile lumii destinate pentru plantațiile de uleiuri. Alternativele, cum ar fi plantații de soia, rapiță sau porumb, ar avea nevoie de până la nouă ori mai mult teren, iar o astfel de tranziție ar putea duce la distrugerea habitatelor în alte zone ale lumii, cum ar fi Brazilia și Argentina.

„Dacă oprești producția uleiului vegetal, va trebui să fie produs altundeva. Așa că în loc să rănești urangutani, vei răni urși sau jaguari, doar împingând problema altundeva pentru că cererea pentru aceste uleiuri va fi în continuare acolo.”, a explicat Erik Meijaard.

Green Report Shop Produse ECO

Meijaard a declarat că nu există încă diferențe semnificative între uleiul de palmier obținut din plantații certificate și cel obținut din plantații necertificate, când vine vorba de rata defrișărilor.

„Nu mă așteptam să văd o diferență majoră pentru că este ceva relativ nou, are nevoie de timp să înceapă să îmbunătățească practicile și are nevoie și de cerere din partea consumatorillor care doresc ulei de palmier sustenabil.”

Meijaard a adăugat că nu există soluții simple și că guvernele malaeziene și indoneziene ar trebui să ia măsuri serioase privind optimizarea sectorului, iar sistemul de certificare al uleiului de palmier ar trebui îmbunătățit.

spot_img

Ultimele știri