Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Iuscenko despre canalul Bastroe, in presa de astazi

Evenimentul Zilei: Victor Iuscenko nu renunta la proiectul Bastroe

Dupa negocieri prelungite si deloc relaxate, presedintele Traian Basescu si liderul ucrainean, Victor Iuscenko, au facut ieri, la Palatul Cotroceni, un pas in plus in problema Canalului Bastroe.

Daca Ucraina s-a angajat sa respecte toate obligatiile impuse la nivel international in ceea ce priveste protectia mediului, Romania a fost de acord cu o monitorizare comuna asupra tuturor proiectelor din Delta Dunarii. "E vorba de teritoriul suveran al Ucrainei, unde statul ucrainean are drepturi suverane", a tinut sa reaminteasca insa Iuscenko la final.

In privinta combinatului de la Krivoi Rog, o alta veche tema de disputa in relatia romano-ucraineana, Basescu a fost insa ferm. "Romania nu mai este interesata in a continua investitia de la Krivoi Rog pentru simplul motiv ca in Romania toata industria siderurgica a fost privatizata. Suntem insa interesati ca solutiile pe care statul ucrainean le va da sa fie solutii asupra carora sa fim consultati si care sa ne permita recuperarea sumei de circa 1 miliard de dolari investita", a spus presedintele.

Desi discutiile au fost destul de tensionate, Iuscenko a reusit sa-l emotioneze pe Basescu, aducandu-i o lista recent desecretizata din arhivele fostelor servicii secrete sovietice, cu numele a 2.000 de militari romani care au murit pe teritoriul Ucrainei intre 1944 si 1954.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei

Cotidianul: Iuscenko: "Bistroe este teritoriu suveran"

Aflat in Romania intr-o vizita oficiala, Victor Iuscenko a fost primit ieri la Palatul Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu, cei doi sustinind la finalul intilnirii, care a durat mai bine de trei ore, o conferinta de presa. Referindu-se la problema canalului Bistroe, Iuscenko a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate in timpul declaratiilor, ca acesta este teritoriu suveran unde statul ucrainean are dreptul de a desfasura o activitate suverana "in aceasta privinta". "Este o pozitie generala, lucru care astazi a fost adus la cunostinta partii romane. Astazi, aceasta chestiune ne-a luat cel mai mult timp in discutii", a spus Iuscenko, citat de MEDIAFAX.

El a mentionat ca problema Bistroe a fost discutata in comisia prezidentiala romano-ucraineana, precum si faptul ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale asumate referitoare la protectia mediului. "In minuta de astazi sint mentionate trei lucruri: am precizat ca am discutat aceasta chestiune in comisia prezidentiala; ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale adoptate de Ucraina referitoare la protectia mediului inconjurator – Conventia UNESCO si obligatiunile internationale care au aparut in aceasta problema – ceea ce este de la sine foarte important; si am convenit ca vom stabili o monitorizare comuna a tuturor proiectelor dezvoltate in Delta Dunarii", a spus Iuscenko, potrivit traducerii.

La rindul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, citat de NewsIn, ca partile romana si ucraineana au stabilit diagnosticul problemelor comune si modalitatile de solutionare. "Au fost atinse toate subiectele traditionale ce fac obiectul discutiilor romano-ucrainene, dar, spre deosebire de discutiile de pina acum, am stabilit diagnosticul problemelor si modalitatile de solutionare a acestora", a spus Traian Basescu.

"In viziunea mea, azi am inventariat foarte bine problematica noastra bilaterala", a declarat si Iuscenko, adaugind ca obiectivul comun este eliberarea relatiilor "de acele neintelegeri mostenite din trecut".

In ceea ce priveste combinatul de la Krivoi Rog, Iuscenko a spus ca Ucraina este pentru o reglementare oficiala si transparenta. Pe de alta parte, Traian Basescu a declarat ca Romania nu mai este interesata in a continua investitia "pentru simplul motiv ca in Romania toata industria siderurgica a fost privatizata".

Cit priveste vizele necesare romanilor pentru a intra in Ucraina, Iuscenko a dat asigurari ca acestea vor fi eliminate pina la sfirsitul anului, problema fiind ca si solutionata, raminind doar chestiuni tehnice.

Iuscenko a precizat ca Ucraina isi mentine pozitia anterioara in ceea ce priveste exploatarea resurselor din platoul continental al Marii Negre, dar ca acestea se refereau la strimtoarea Kerch (intre Marea Neagra si Marea Azov – n.r.), pe platoul continental al Ucrainei, nu la Insula Serpilor. "Probabil ca nu s-a inteles corect", a concluzionat el.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

Gardianul: Basescu si Iuscenko: Nimic despre Insula Serpilor

Presedintii Romaniei si Ucrainei, Traian Basescu si Viktor Iuscenko, s-au intalnit ieri la Bucuresti si au facut inventarul problemelor bilaterale. In pofida declaratiilor de bune intentii din conferinta de presa de dupa discutii nu a reiesit nici o solutie pentru rezolvarea problemelor bilaterale majore. In privinta delmitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive de la Marea Neagra, prin prisma statutului Insulei Serpilor, cei doi sefi de stat nu au pomenit nici un cuvant. Semn ca rezolvarea acestei probleme este lasata exclusiv in competenta Curtii Internationale de Justitie, cu sediul la Haga. Romania sustine ca Insula Serpilor are un statut juridic de stanca si nu poate fi luata in calcul in procesul de delimitare. In schimb, Ucraina sustine ca Insula Serpilor poate sustine o activitate economica proprie, chiar daca nu are resurse de apa si, prin urmare, conteaza in procesul de delimitare.

Traian Basescu a afirmat ca au fost atinse "toate" subiectele care se discuta traditional in intalnirile bilaterale. "Spre deosebire de cele de pana acum, am stabilit diagnosticul problemelor si modalitatile de rezolva
re", a afirmat Basescu. Acesta a facut inventarul discutiilor: problema Transnistriei, minoritatile nationale, combinatul de la Krivoirog, problema canalului Bistroe si sprijinul pentru apropierea Ucrainei de structurile euro-atlantice.

O decizie suverana
Viktor Iuscenko a afirmat ca, in protocolul semnat dupa prima sesiune a comisiei mixte prezidentiale, se aminteste ca disputa asupra constructiei Canalului Bistroe va fi rezolvata in contextul Conventiei ESPOO, care stipuleaza obligatia prezentarii unor studii de mediu in cazul lucrarilor cu impact transfrontalier. Guvernul ucrainean intentioneaza sa termine lucrarile de transformare a canalului Bistroe in canal navigabil de mare adancime, pentru a asigura legatura intre Dunare si Marea Neagra, prin ocolirea bratului Sulina. Guvernul de la Kiev s-a lovit de protestele Romaniei si ale organizatiilor europene, pentru motivul ca astfel de lucrari afecteaza flora si fauna rezervatiei Deltei Dunarii. Prin promisiunea lui Iuscenko privind respectarea Conventiei ESPOO, Ucraina face un mic pas inainte pe calea diplomatiei. La nivel retoric insa, Iuscenko a mentinut linia impusa pana in prezent: canalul Bistroe este pe teritoriul Ucrainei si orice decizie tine de suveranitatea autoritatilor de la Kiev. Mai mult, Iuscenko a spus ca a propus o "monitorizare comuna" a tuturor proiectelor din Delta Dunarii.

In problema Transnistriei, Iuscenko a subliniat ca cele doua tari au o pozitie comuna: reluarea procesului de negocieri pentru reglementarea statutului zonei separatiste.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

Gandul: Iuscenko l-a bagat pe Basescu la apa in Bastroe

Ucraina va continua, fara nici o rezerva, lucrarile la canalul Bastroe, fiind vorba despre o chestiune care tine de suveranitatea acestei tari. Asa a declarat, ieri, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni cu Traian Basescu. "In ceea ce priveste canalul Bastroe, este vorba despre teritoriul suveran al Ucrainei, unde statul ucrainean are dreptul propriu de a desfasura o activitate suverana. Este o pozitie generala, lucru care a fost adus azi (ieri – n.red.) la cunostinta partii romane", a afirmat liderul de la Kiev.

El a precizat ca problema Bastroe a ocupat cel mai mult timp in discutiile bilaterale, programul oficial fiind, de altfel, dat peste cap cu aproape doua ore fata de timpul prevazut de protocol. Conform lui Iuscenko, in declaratia comuna semnata la Cotroceni este stipulat faptul ca Ucraina va asigura respectarea obligatiilor internationale, asumate de Kiev, in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator si ca proiectele dezvoltate in Delta Dunarii vor fi comun monitorizate.

O alta chestiune nerezolvata intre cele doua parti este recuperarea investitiei de 1 miliard de dolari facuta de Romania la combinatul de la Krivoi Rog. Presedintele Traian Basescu a precizat ca Bucurestiul nu mai este interesat sa investeasca in continuare in acest combinat, ci mai degraba sa-si recupereze cat va putea din investitie, intr-un mod echitabil.In ceea ce priveste declaratia sa anterioara, conform careia Ucraina va incepe exploatarea resurselor din platoul continental de pe langa Insula Serpilor – chestiune in litigiu intre Bucuresti si Kiev –, Iuscenko a spus ca afirmatia sa a fost gresit interpretata si ca s-a referit, de fapt, la o alta zona din Marea Neagra, pe platoul continental al Ucrainei.

"Ucraina isi mentine pozitia sa anterioara in ceea ce priveste platoul continental, langa Insula Serpilor", a precizat el. Seful statului roman s-a aratat impresionat de gestul omologului sau, care i-a inmanat o lista cu peste 2.000 de nume ale soldatilor romani morti in cel de-al Doilea Razboi Mondial pe teritoriul ucrainean. Numele acestora fusesera desecretizate de Kiev cu cateva zile inainte de vizita lui Iuscenko.

Presedintele ucrainean a mai spus ca, pana la sfarsitul acestui an, va fi solutionata si chestiunea eliminarii vizelor pentru romani si bulgari.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri