I’Velo și studentObike pun România în mișcare

Lansate ca premiere la nivel național, programele de bike sharing I’Velo și studentObike au reușit, în ultimii trei ani, nu doar să atragă un număr impresionant de utilizatori, ci să schimbe la nivelul publicului percepția asupra unui mijloc de transport atât de ușor de folosit, dar cu atât de multe beneficii. Lansate în 2010 de către Raiffeisen Bank și Asociația Green Revolution, programele au fost accesate de sute de mii de români care s-au putut bucura de beneficiile vehiculului pe două roți. Prin aceste programe, bicicleta nu mai este privită doar ca un mijloc de agrement, ci și ca unul care îmbunătățește cosiderabil starea de bine și de sănătate a oamenilor.

Din 2010, când am lansat I’Velo, și până în prezent, putem spune că am reușit să transformăm bicicleta într-un mijloc de transport alternativ și am pus pe agenda administrațiilor locale rezolvarea situației pistelor de biciclete”, a declarat Corina Vasile, Director Comunicare și Relații Publice, Raiffeisen Bank.

Mulțumită acestui program, bicicleta nu mai este privită doar ca un mijloc de agrement, în weekend, ci chiar un mijloc de transport la/și de la serviciu. Oamenii sunt astfel încurajați să folosească cât mai mult bicicleta, să-și lase mașinile acasă și să pedaleze pentru sănătatea lor și a orașului lor. Mai mult, Raiffeisen Bank își dorește ca programul să-și dobândească autonomia financiară transformându-se dintr-o investiție comunitară a unei companii în serviciu comunitar.

De asemenea, în viitor, instituția financiară intenționează să introducă un sistem de automatizare pentru stațiile de biciclete și interconectarea centrelor.

Parteneriatul Raiffeisen Bank cu Asociația Green Revolution a reușit să facă o schimbare atât în stilul de viață al angajaților, dar și al cetățenilor, inspirându-i și încurajându-i să folosească bicicleta, să reducă emisiile de CO2 cauzate de transportul cu mașina și să încurajeze autoritățile locale să dezvolte o infrastructură care să facă mersul pe bicicletă mai sigur și mai ușor. Rezultatele pozitive ale programului au fost confirmate și pe plan internațional. În noiembrie 2011, Asociația Green Revolution a fost răsplătită cu premiul National Energy Globe, considerat „Oscarul pentru mediu”, pentru desfășurarea acestui proiect.

Utilizarea bicicletei în peisajul vieții urbane

Misiunea I’Velo este aceea de a introduce gradual utilizarea bicicletei în peisajul vieții urbane, atât pentru recreere, cât și ca mijloc de transport alternativ, sănătos, cu impact minim asupra mediului. În cei trei ani de funcționare, I’Velo a reu-șit să scoată aproximativ 800.000 de români la pedalat și a contribuit la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă, cu  aproximativ 1.200 de tone.

Constatăm cu bucurie că tot mai multe persoane au început să folosească bicicleta ca mod alternativ de transport și să conștientizeze că este o modalitate foarte simplă de a avea grijă de sănătatea lor, dar și de mediul înconjurător și de orașul în care trăiesc”, a declarat Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution.

În cursul anului 2013, în centrele I’Velo din București s-au înregistrat peste 94.000 de utilizatori. Astfel, în centrul de la Aviatorilor – Herăstrău, Piața Charles de Gaulle, în 191 de zile de funcționare, 54.000 de bucureșteni au ales bicicletele galbene pentru plimbare sau pentru a se deplasa dintr-un punct în altul al orașului.

Localizat tot în Parcul Herăstrău, centrul de la Arcul de Triumf a înregistrat 13.000 de închirieri în 144 de zile de funcționare, iar centrul din Tineretului – Gheorghe Şincai, în 138 de zile, peste 30.000 de bucureșteni s-au plimbat cu bicicletele galbene.

Programul se desfășoară sub înaltul patronaj al Ministerului Mediului și Pădurilor, cu sprijinul primăriilor din București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Iași și Constanța, precum și al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București.

Unde se închiriază bicicletele I’Velo

În 2013, Raiffeisen Bank și Green Revolution au pus la dispoziția utilizatorilor, din Capitală și în cele cinci orașe importante din țară, 900 de biciclete și un sistem foarte simplu de închiriere, pe bază de buletin. De asemenea, I’Velo a oferit, în continuare, posibilitatea de a rezerva online bicicletele.

Proiectul a păstrat modalitatea de închiriere din anul 2012, dar și componența sa gratuită. Tinerii sub 16 ani și pensionarii au posibilitatea de a închiria bicicletele gratuit, pe baza carnetului de elev, respectiv a talonului de pensie.

De asemenea, anul 2012 a fost marcat de o serie de noutăți pentru utilizatorii I’Velo: posibilitatea de înapoiere a bicicletei în orice punct de închiriere din oraș (valabil pentru București și Timișoara); sistem informatic de închiriere; program de închiriere flexibil; rezervarea bicicletei s-a putut face și online, via www.ivelo.ro; modernizarea centrelor de închiriere; înnoirea parcului de biciclete.

Primul proiect național de bike sharing gratuit destinat studenților

studentObike este primul proiect național de închiriere gratuită de biciclete destinat studenților și are ca obiectiv folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ în mediul universitar. În cei trei ani de existență programul a avut 50.000 de utilizatori.

Bicicletele studentObike sunt prezente în cele mai mari centre universitare din țară, București, Brașov, Cluj-Napoca și Iași, pentru a promova un comportament responsabil față de mediu și un stil de viața sănătos pentru tineri.

În cursul anului 2013, centrele studentObike au înregistrat peste 21.000 de utilizatori. Astfel, în centrele din București, localizate la ASE – Piața Romană, Politehnica-Rectorat și Politehnica-Regie, peste 11.000 de studenți au închiriat bicicletele studentObike.

Studenții ieșeni au mers la centrul de închiriere de la Facultatea de Construcții în număr de aproape 4.000 și aproape 3.000 de studenți din Cluj au închiriat bicicletele galbene de la centrul de închiriere din Complexul Hașdeu.

Studenții din Brașov au închiriat și ei bicicletele galbene de la centrul aflat în Complexul Memorandului, totalizând peste 2.000 de închirieri.

După trei ani de studentObike, ne bucurăm să constatăm că tot mai mulți studenți au început să folosească bicicleta în drumurile lor de la cursuri, la bibliotecă sau spre locuri de relaxare și să conștientizeze că este o modalitate foarte simplă de a avea grijă de sănătatea lor, dar și de mediul înconjurător. Le mulțumim celor peste 21.000 de utilizatori și îi așteptam în număr cât mai mare și anul viitor”, a declarat Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution.

Cele șase centre universitare, dintre care trei în București, pun gratuit la dispoziția studenților 300 de biciclete: 150 de biciclete în București, 50 în Brașov, 50 în Cluj-Napoca și 50 de biciclete în Iași.

În cadrul acestui proiect, Asocia-ția Green Revolution și Raiffeisen Bank au ca parteneri Primăria Generală a Capitalei, Primăria Municipiului Brașov, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Iași.

spot_img

Ultimele știri