Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Izolarea termică a clădirilor publice ar putea fi asigurată cu bani din Fondul de Mediu

Administrația Fondului de Mediu (AFM) ar putea aloca fonduri pentru reabilitarea termică a clădirilor publice, dar numai dacă spațiul bugetar al Fondului pentru Mediu o va permite, a declarat Attila Korodi, citat de Agerpres.

Subvenții europene pentru izolarea termică a clădirilor. La ora actuală se folosesc sume din Fondul Social și intră în atribuțiile Ministerului Dezvoltării. Ne gândim că, dacă la nivelul Administrației Fondului de Mediu vom reuși să creăm spațiu de buget suficient, am putea intra și pe domeniul izolării termice a clădirilor publice pentru că statul român plătește foarte mult pe eficiența energetică în domeniul public, când vorbim de activități educaționale, activități în domeniul sănătății. Încercăm, dacă va fi spațiu bugetar suficient, să alocăm bani din Fondul de Mediu pentru beneficiul acestei instituții”, a precizat Korodi.

Acesta a adăugat că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice împreună cu Banca Mondială derulează deja un program de asistență tehnică în care o componentă importantă se referă la stabilirea priorităților de investiții. În urma evaluării, experții au stabilit deja aceste axe investiționale pentru reducerea impactului schimbărilor climatice în acest sector. Acestea se referă la modernizarea rețelei de distribuție, modernizarea sistemelor de termoficare comunală viabile din punct de vedere economic, reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale construite în perioada 1950 – 1990 și reducerea intensității energetice în sectorul industriilor producătoare de oțel și substanțe chimice.

Conform Directivei UE nr. 27/2012 privind eficiența energetică, începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie să se asigure că 3% din suprafața totală a clădirilor încălzite și/sau răcite deținute și ocupate de administrația sa centrală se renovează anual pentru a îndeplini cerințele minime în materie de performanță energetică stabilite pe baza articolului 4 din Directiva 2010/31/UE. Practic, de la 1 ianuarie 2014 și până la 31 decembrie 2020, fiecare țară trebuie să facă economii în fiecare an de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii finali.

Efectele Directivei UE nr. 27/2012 se pot simți chiar din acest an printr-o intensificare a cererii de materiale de construcții pentru termosisteme, dar, în mod sigur, raportându-ne strict la efectele directivei în cauză, un efect mai puternic se va simți de-abia din 2015. Procentul de 3% care reprezintă numărul minim de clădiri ale administrației publice care trebuie reabilitate termic este un procent prea mic și, bineînțeles, nu poate redresa un sector de construcții aflat într-o evoluție liniară, cu influențe de contracție”, consideră Cezar Margine, responsabilul de marketing al Tassullo în România.

spot_img

Ultimele știri