Japonia va începe să taxeze pungile de plastic înainte de Jocurile Olimpice din 2020

in Autoritati, Business, EcoLIFESTYLE, Legislatie, Poluare 2 November 2019 42 Views

To╚Ťi comercian╚Ťii din Japonia, inclusiv supermarketurile ┼či magazinele mici din ┼úar─â, vor percepe o tax─â pentru pungile din plastic. Autorit─â╚Ťile ├«╚Öi doresc ca m─âsura fie bine-cunoscut─â de toat─â lumea p├ón─â ├«n luna iulie, c├ónd, ├«n Tokyo, vor avea loc Jocurile Olimpice.

Vineri, un grup comun al ministerelor industriei ╚Öi mediului din Japonia a aprobat un draft al unui plan care prevede solicitarea tuturor comercian╚Ťilor din ╚Ťar─â, indiferent de dimensiune, s─â perceap─â o tax─â pentru pungile de plastic, ├«ncep├ónd cu 1 iulie 2020. Pe baza acestui plan, guvernul va emite o ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â ├«n decembrie, pentru a modifica legea privind reciclarea ╚Öi ambalajele.

Ideea acestui sistem a prins rădăcini în luna iunie, când toate marile economii care au participat la summit-ul G20, din Japonia, au agreat să reducă deșeurile de plastic care ajung în mare.

Totu╚Öi, planul nu prevede un pre╚Ť universal pentru pungile din plastic. Acesta va fi l─âsat la latitudinea fiec─ârui comerciant. Unele dintre municipalit─â╚Ťi au impus deja un sistem propriu de taxare.

Din dorin╚Ťa de a face pe toat─â lumea con╚Ötient─â de aceast─â schimbare, guvernul va implementa o serie de m─âsuri, printre care campanii prin care s─â ├«ncurajeze consumatorii s─â-╚Öi aduc─â propriile plase de acas─â.

Ini╚Ťial, guvernul pl─ânuise s─â implementeze plata pentru pungile de plat─â ├«n aprilie, astfel ├«nc├ót consumatorii ╚Öi comercian╚Ťii s─â se fi obi╚Önuit cu acest sistem p├ón─â la ├«nceputul Jocurilor Olimpice. ├Äns─â, pentru a le da magazinelor suficient timp pentru a se preg─âti pentru noul sistem, autorit─â╚Ťile au decis s─â am├óne decizia cu trei luni.

Japonia se al─âtur─â prin aceast─â decizie numeroaselor state care au adoptat deja m─âsuri similare pentru protejarea mediului, ├«n special din Europa. ├Äns─â militan╚Ťii pentru protejarea mediului au criticat ╚Ťara din sud-estul Asiei c─â se mi╚Öc─â mult prea ├«ncet ├«n sensul reducerii consumului de plastic ÔÇô Japonia este cel mai mare produc─âtor mondial de de┼čeuri de plastic pe cap de locuitor dup─â Statele Unite, potrivit Na╚Ťiunilor Unite.

Japonia se m├óndre┼čte cu o rat─â ridicat─â de ÔÇ×reutilizareÔÇŁ a de┼čeurilor de plastic pe care le produce (86%). ├Äns─â, ├«n realitate, multe dintre acestea sunt incinerate, adesea pentru a produce energie, emi┼ú├ónd CO2 ┼či contribuind la ├«nc─âlzirea global─â.

Statul nipon export─â aproximativ 10% din de┼čeurile sale de plastic. Cu toate acestea, potrivit sondajelor realizate de ONG-uri de mediu, o mare parte din aceste de┼čeuri expediate ├«n str─âin─âtate ajung ├«n oceane sau sunt arse ├«ntr-o manier─â poluant─â.

Japonia s-a angajat ├«n 2018 s─â ├«┼či reduc─â cantitatea de de┼čeuri plastice cu 25% p├ón─â ├«n 2030.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii