Johnson & Johnson oprește de la vânzare pudra de talc pentru bebeluşi în SUA şi Canada

Johnson & Johnson (J&J) nu va mai comercializa pudra de talc pentru bebeluşi Baby Powder în Statele Unite şi Canada. Compania spune că motivul care a stat la baza acestei decizii este cererea a scăzut în urma ”dezinformării” legate de siguranţa produsului, pe fondul unui număr foarte mare de procese, potrivit The New York Times.

Johnson & Johnson întrerupe vânzările din America de Nord a pudrei sale pe bază de talc, un produs care a definit cândva imaginea companiei și pe care a apărat-o timp de zeci de ani, chiar dacă s-a confruntat cu mii de procese intentate de pacienți care spun că a provocat cancer.

J&J are peste 19.000 de procese din parea consumatorilor şi supravieţuitorilor acestora care susţin că produsele pe bază de talc i-au îmbolnăvit de cancer din cauza contaminării cu azbest, substanţă cunoscută că este cancerigenă. Multe procese sunt în sarcina unui judecător districtual din New Jersey.

Decizia de a renunța la vânzărea produsului este o concesie uriașă pentru Johnson & Johnson, care a promovat mai mult de un secol pudra ca fiind suficient de pură și blândă pentru bebeluși.

Compania a declarat marți că va permite vânzarea stocurilor existente la retailer până la epuizarea acestora. Pudra pentru bebeluși fabricată cu amidon de porumb va rămâne disponibilă, iar compania va continua să vândă pudră pe bază de talc în alte părți ale lumii.

J&J a afirmat într-un comunicat că ”îşi păstrează încrederea în pudra bazată pe talc Baby Powder”, citând studii ştiinţifice de zeci de ani.

Grupul a ajuns în centrul atenţiei în privinţa siguranţei pudrei de talc pentru bebeluşi în urma unei investigaţii publicate de Reuters în 2018, potrivit căreia J&J a ştiut de zeci de ani că talcul a conţinut azbest.

Date interne ale companiei, date din studii clinice şi alte dovezi au arătat că cel puţin din 1971 şi până la începutul anilor 2000 talcul brut şi pudra finală a companiei au fost uneori testate pozitiv pentru mici cantităţi de azbest.

Contaminarea cu azbest se poate produce atunci când talcul este extras, deoarece ambele minerale pot fi amestecate în subteran, iar rapoartele dezvăluite în timpul proceselor au relevat faptul că compania a fost preocupată de cel puțin 50 de ani de posibilitatea de a găsi urme de azbest în talc. Azbestul a fost legat pentru prima dată de cancerul ovarian în 1958.

În octombrie 2019, Johnson & Johnson a retras 33.000 de sticle de pudră pentru copii după ce Food and Drug Administration a descoperit urme de azbest crisotil într-o sticlă cumpărată de la un retailer online. La scurt timp, compania a spus că testele multiple ale aceleiași sticle au fost curate.

Deși produsul Baby Powder a fost mult timp marketată pentru sugari și în magazine se găsește la raionul pentru copii, împreună cu scutece și șampon pentru bebeluși, femeile adulte au fost principalii cumpărători în ultimele decenii, care îl folosesc pe perineul pentru a preveni frecarea picioarelor.

Mii de femei care au dezvoltat cancer ovarian după utilizarea îndelungată a produsului au dat vina pe pudră și au dat în judecată compania, în timp ce un număr mai mic de femei au dezvoltat mezoteliomului, un cancer rar și deosebit de vicios, care se dezvoltă în plămâni și abdomen și este considerată o boală cauzată de azbest.

Și grupurile care au susținut eliminarea de pe piață a altor produse cosmetice pe bază de talc, se bazează pe precedentul creat de decizia companiei Johnson & Johnson și vor solicita mai multor companii să facă același lucru.

 

spot_img

Ultimele știri