Julia Leferman, Berarii României: Producătorii sunt rezervaţi faţă de sistemul depozit pentru ambalaje de unică folosință

in Business 25 September 2019 235 Views

Producătorii sunt rezervați față de sistemul depozit pentru ambalaje de unică folosință, însă iau în calcul implementarea acestuia în România, a declarat, miercuri, Julia Leferman, director general Asociația Berarii României.

Radu Merica, Raluca Voivozeanu, Julia Leferman

Sistemul depozit pentru ambalajele de unică folosinţă impune o infrastructură de mare anvergură. În acest moment, producătorii sunt rezervaţi faţă de acest tip de sistem. Rezerva vine din faptul că acolo unde vedem sisteme depozit, sunt în general pieţe unde nivelurile de colectare selectivă se află la un standard ridicat. Sistemul de garanţie a venit ca un bonus la sistemul de depozit. România nu este la un nivel ridicat din acest punct de vedere, avem o colectare slabă. Suntem într-o perioadă de tranziţie, e important să vedem care sunt costurile la care ajunge un sistem de colectare selectivă, dar sistemul depozit este o măsură bună şi producătorii iau în calcul implementarea unui astfel de sistem în România”, a spus Julia Leferman.

Irina Ionescu, Coca-Cola HBC România: Sistemul depozit pentru ambalajele de unică folosință necesită investiții uriașe și timp

Reprezentantul Asociației Berarii României a precizat că, în momentul de față, la nivelul organizației s-a iniţiat o analiză de fezabilitate a acestui sistem şi rezultatele vor fi puse la dispoziția Ministerului Mediului până la sfârșitul acestui an.

Avem nevoie de un studiu de impact şi de o analiză de fezabilitate solidă care să ia în calcul specificul pieţei locale. Piaţa românească este o piaţă mare în comparaţie cu alte pieţe din regiune. Vrem să vedem cât de fezabil este un astfel de sistem pentru piaţa noastră”, a explicat Leferman.

Asociații de producători: este posibil să nu ne atingem ținta de reciclare pentru sticlă și DEEE în acest an

Comentarii

comentarii