Jumătate dintre români ar opta pentru mijloace de transport mai puțin poluante

in EcoLIFESTYLE, Recomandate, Transport 14 August 2017418 Views

Cinci din 10 români ar opta pentru mijloace de mobilitate mai puțin poluante, cum ar fi vehiculule hibride sau electrice, potrivit rezultatelor unui studiu derulat de grupul CEZ în România.

Jumătate dintre români ar opta pentru un mijloc de transport mai puțin poluant 

Cu toate acestea, conform acestui studiu, mașina este mijlocul de transport urban preferat de cei mai mulți dintre români (6 din 10 respondenți), pe când bicicleta este un mijloc de transport preferat de 2 din 10 români. 7 din 10 români consideră ca motorul electric și bateriile performante vor avea un impact major asupra transportului urban, iar 87% dintre respondenti considera ca cel mai important beneficiu al mijloacelor de mobilitate electrice este reprezentat de emisiile reduse.

Vânzările automobilelor eco s-au triplat în România. Toyota și Lexus, 88% cotă de piață

De asemenea, 50% dintre respondenți cred că întreținerea unui autovehicul electric este mai puțin costisitoare decât întreținerea unui autovehicul cu motor termic, iar cei mai mulți realizează că numărul mașinilor electrice va crește, datorita interesului din ce în ce mai ridicat pentru modalități de transport care nu poluează.

Deși 5 din 10 respondenți estimează costurile de carburant pentru autoturismul propriu undeva sub 300 lei (plus TVA), iar 4 din 10 cheltuiesc între 300 și 500 de lei lunar pentru carburant, românii sunt sceptici când vine vorba de vehiculul electric din cauza infrastructurii modeste. Astfel, 7 din 10 respondenți declară că orașele mari din România nu dispun de suficiente stații de încărcare pentru a menține autonomia autovehiculelor electrice și nu se declară optimiști cu privire la intențiile de renunțare la automobilele cu motor termic.

În privința mijloacelor alternative de deplasare în mediul urban, în afara de bicicleta clasica, cunoscută de majoritatea participanților la studiu, alte variante de transport recunoscute s-au dovedit a fi moped/scuterul (electrice) și bicicleta electrică.

Cum reduci impactul autoturismului asupra mediului

CEZ a derulat, la finalul lunii iulie, un studiu online pentru a vedea cum se raportează romanii la transportul cu propulsoarele electrice si care este nivelul de informare al acestora în legătură cu avantajele noilor tehnologii din domeniul mobilității urbane și nu numai. Studiul a fost realizat pe platforma ivox.ro pe un eșantion de 1.668 de persoane din mediul urban și s-a derulat în perioada 24-30 iulie 2017.

Comentarii

comentarii