Jum─âtate dintre rom├óni ar opta pentru mijloace de transport mai pu╚Ťin poluante

in EcoLIFESTYLE, Recomandate, Transport 14 August 2017 526 Views

Cinci din 10 rom├óni ar opta pentru mijloace de mobilitate mai pu╚Ťin poluante, cum ar fi vehiculule hibride sau electrice, potrivit rezultatelor unui studiu derulat de grupul CEZ ├«n Rom├ónia.

Jum─âtate dintre rom├óni ar opta pentru un mijloc de transport mai pu╚Ťin poluant┬á

Cu toate acestea, conform acestui studiu, ma╚Öina este mijlocul de transport urban preferat de cei mai mul╚Ťi dintre rom├óni (6 din 10 responden╚Ťi), pe c├ónd bicicleta este un mijloc de transport preferat de 2 din 10 rom├óni. 7 din 10 rom├óni consider─â ca motorul electric ╚Öi bateriile performante vor avea un impact major asupra transportului urban, iar 87% dintre respondenti considera ca cel mai important beneficiu al mijloacelor de mobilitate electrice este reprezentat de emisiile reduse.

V├ónz─ârile automobilelor eco s-au triplat ├«n Rom├ónia. Toyota ╚Öi Lexus, 88% cot─â de pia╚Ť─â

De asemenea, 50% dintre responden╚Ťi cred c─â ├«ntre╚Ťinerea unui autovehicul electric este mai pu╚Ťin costisitoare dec├ót ├«ntre╚Ťinerea unui autovehicul cu motor termic, iar cei mai mul╚Ťi realizeaz─â c─â num─ârul ma╚Öinilor electrice va cre╚Öte, datorita interesului din ce ├«n ce mai ridicat pentru modalit─â╚Ťi de transport care nu polueaz─â.

De╚Öi 5 din 10 responden╚Ťi estimeaz─â costurile de carburant pentru autoturismul propriu undeva sub 300 lei (plus TVA), iar 4 din 10 cheltuiesc ├«ntre 300 ╚Öi 500 de lei lunar pentru carburant, rom├ónii sunt sceptici c├ónd vine vorba de vehiculul electric din cauza infrastructurii modeste. Astfel, 7 din 10 responden╚Ťi declar─â c─â ora╚Öele mari din Rom├ónia nu dispun de suficiente sta╚Ťii de ├«nc─ârcare pentru a men╚Ťine autonomia autovehiculelor electrice ╚Öi nu se declar─â optimi╚Öti cu privire la inten╚Ťiile de renun╚Ťare la automobilele cu motor termic.

├Än privin╚Ťa mijloacelor alternative de deplasare ├«n mediul urban, ├«n afara de bicicleta clasica, cunoscut─â de majoritatea participan╚Ťilor la studiu, alte variante de transport recunoscute s-au dovedit a fi moped/scuterul (electrice) ╚Öi bicicleta electric─â.

Cum reduci impactul autoturismului asupra mediului

CEZ a derulat, la finalul lunii iulie, un studiu online pentru a vedea cum se raporteaz─â romanii la transportul cu propulsoarele electrice si care este nivelul de informare al acestora ├«n leg─âtur─â cu avantajele noilor tehnologii din domeniul mobilit─â╚Ťii urbane ╚Öi nu numai. Studiul a fost realizat pe platforma ivox.ro pe un e╚Öantion de 1.668 de persoane din mediul urban ╚Öi s-a derulat ├«n perioada 24-30 iulie 2017.

Comentarii

comentarii