Jurnalul de Botosani: Acreditare a laboratorului APM va aduce si costuri ridicate ale analizelor

in Business 14 December 2007 102 Views

Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani a declansat procedura de modernizare a laboratorului pe care il detine. Deocamdata a fost intocmit studiul de fezabilitate, iar anul viitor cel mai probabil vor fi alocate sumele necesare pentru realizarea investitiei propriu-zise. In acest an conducerea agentiei botosanene a pregatit doar documentatia tehnica.

Potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului, Narcisa Dumitriu, achizitionarea aparaturii de laborator si modernizarea laboratorului au drept scop derularea procedurii de acreditare. "Pana in prezent nici un laborator al vreunei agentii din tara nu este acreditat. Acreditarea se face de catre un organism independent, RENAR. In judet exista un singur laborator care a parcurs aceasta procedura, cei de la SGA, si sunt in faza finala", a precizat Narcisa Dumitriu.

Procedura de acreditare este indelungata, destul de dificila si complexa. Dar odata cu obtinerea certificatului analizele ce vor fi efectuate in laborator vor fi recunoscute oriunde in lume. Acreditarea priveste absolut toate aspectele incepand de la spatiul de lucru, sticlaria folosita, reactivi certificati pana la pregatirea personalului.
Angajatii agentiei botosanene care lucreaza in cadrul laboratorului au fost deja la doua cursuri de instruire. Laboratorul va circula in circuit inchis. "Nimeni nu va avea voie sa intre, practic vom inchide etajul unu al sediului", a adaugat purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani.

In prima etapa, in cadrul laboratorului vor lucra aproximativ cinci angajati. Agentia pentru Protectia Mediului Botosani incearca sa obtina acreditarea pentru 18 indicatori, iar toate analizeze care se vor face la nivelul laboratorului vor fi contracost. La ora actuala Agentia pentru Protectia Mediului efectueaza analize platite, insa dupa acreditare pretul lor va creste sigur. Asta pentru ca analizele vor putea fi recunoscute, iar la ora actuala ele pot fi contestate.

In prezent costul unei analize variaza intre cateva sute de mii si cateva milioane lei vechi. Cea mai scumpa analiza la ora actuala este cea pentru metale, care ajunge la suma de 120 lei, iar cea mai ieftina la temperatura, care costa 8 lei.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul de Botosani

Comentarii

comentarii