Jurnalul National: Banii din privatizari pot merge la mediu

Banca Mondiala a dat unda verde pentru ca Electrica sa foloseasca cei 400 de milioane de euro aflati in vistieria sa din privatizari pentru investitiile de mediu ale complexurilor energetice, asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Licitatii: Proceduri rapide pentru achizitii
Banca Mondiala e gata sa ne lase sa realizam companii energetice de stat, care sa includa atat productie, cat si distributie, dar fara integrarea Hidroelectrica.

"Electrica ar putea fi dezvoltata ca o forta majora in sectorul energetic, ca unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate si ca un investitor de portofoliu cu detineri minoritare in companiile de distributie privatizate, inclusiv complexurile energetice si unitatile Cernavoda 3 si 4, pentru a creste participatia Romaniei", se arata in raportul Bancii Mondiale, potrivit Mediafax.

"UN PAS URIAS"
"In principiu, Banca Mondiala e de acord cu integrarea pe verticala, ceea ce e un pas urias, pentru ca noi am facut aceasta divizare tot la insistentele acesteia. In 2001, cand am adaugat la Romgaz si depozitarea, au facut un mare scandal", a declarat pentru Jurnalul National Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor. El a mai precizat ca cele trei complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova au nevoie stringenta de investitii cumulate de 300 de milioane de euro pentru a se pune in acord cu prevederile UE referitoare la investitiile ce trebuie efectuate in 2009 si 2010.

Per total, cele trei companii au nevoie de investitii de 1,7 miliarde de euro, a mai spus Iancu. Electrica are circa 400 de milioane de euro in conturi din vanzarea filialelor de distributie din Banat, Oltenia, Moldova, Dobrogea si Muntenia Sud. "La acesti bani se mai pot atrage de doua ori mai mult de la banci", a completat presedintele Comisiei de Industrii.

REORGANIZARE
Raportul Bancii Mondiale vine in contextul in care reprezentantii Ministerului Economiei au precizat ca se analizeaza posibilitatea infiintarii mai multor companii integrate vertical.

"Intr-o perspectiva mai larga, trebuie sa privim ca banii Electrica sunt de fapt ai tarii si e un pic de accident ca au ajuns la Electrica. Participarea la complexurile energetice n-ar trebui sa ne mire, pentru ca Banca Mondiala sustine investitiile de mediu", ne-a precizat si Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE). El a mai spus ca "e destul de nociva pentru Romania privatizarea Hidroelectrica", amintind ca aceasta desfasoara si servicii care nu au legatura cu energia, cum ar fi alimentarea cu apa a anumitor orase.

"In general, statul trebuie sa privatizeze unde are nevoie de bani, la Hidroelectrica lucrarile sunt amortizate, iar compania poate sa faca singura investitiile. In plus, societatea are o valoare necunoscuta, efortul facut in perioada comunista, cand s-au construit cu banii tuturor Portile de Fier sau alte mari hidrocentrale, nepu­tand fi evidentiat", a mai spus Jean Constantinescu.
Raportul BM precizeaza ca integrarea Hidroelectrica intr-un holding "pune in pericol viabilitatea financiara a Hidroelectica si programul sau de investitii".

Complexul Energetic Turceni risca sa-si inchida grupurile 3 si 6 daca nu fina­lizeaza investitiile de mediu pana la 1 ia­nuarie 2010, potrivit lui Ionel Mantog, directorul companiei. In acest an, socie­tatea vrea sa investeasca 500 de mili­oane de lei pentru mediu si modernizare. Din aceasta suma, complexul nu dispune decat de 170 de milioane de lei, oficialii companii precizand ca restul ar putea fi contractat de la Banca Japoneza sau Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Potrivit unor surse, lucrarile de modernizare si de desulfurare sunt intarziate cu 1-2 ani. Potrivit datelor prezentate in luna decembrie, complexul energetic Rovinari va efectua in acest an investitii de 110 milioane de euro, din care 70% o reprezinta cele de mediu. Din aceasta suma, doar 32 de mi­lioane de euro sunt din surse proprii, iar 77,5 milioane de euro au fost imprumutate de la Unicredit Tiriac Bank. Comple­xul Energetic Craiova a aprobat pentru 2009 un program de investitii de mediu si modernizari de 407,9 milioane de lei, defalcat pe cele trei sucursale, Sucursala Electrocentrale Isalnita, SE Craiova II si Sucursala Miniera Prigoria. Potrivit lui Iulian Iancu, complexul Craiova are nevoie de 80 de milioane de euro.

TIMPUL TRECE
Conform Tratatului de Aderare a Roma­niei la Uniunea Europeana, pana la finele acestui an Complexul Energetic Craiova trebuie sa se conformeze la standardele europene in privinta cerintelor privind deseurile lichide, corozive si oxidante si prevenirea infiltrarii apelor de suprafata in deseurile depozitate. Instalatiile care trebuie modernizate sunt cele de la Valea Manastirii, Isalnita I si Isalnita II.

Standardele pentru emisiile-limita de dioxid de sulf trebuie sa fie respectate la finele acestui an de grupul numarul 1 de la Termoelectrica Doicesti si pana la finele lui 2010 trebuie sa fie respectate grupul 1 de la sucursala Craiova II a Complexului Craiova si de grupurile 2 si 3 de la Turceni. De asemenea, la finele lui 2008 trebuiau terminate lucrarile la depozitul Cicani-Beterega al Complexului Rovinari.
 

spot_img

Ultimele știri