Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul National: FONDURILE UE INTRA GREU IN ROMANIA/Prea putini bani UE cheltuiti pentru mediu

Romania a absorbit pana acum, in cei doi ani care au trecut de la integrarea in Uniunea Europeana, aproape 18% din banii destinati tarii noastre de Comisia Europeana, informeaza surse din Ministerul Mediului. Birocratia excesiva, lipsa personalului instruit, lipsa proiectelor si coruptia sunt motivele ratei reduse de absorbtie.

DEZASTRU/0% bani europeni pentru pescuit

Romania are nevoie de investitii de mediu urgente, dar coruptia din sistem impiedica absorbtia banilor europeni. Aproximativ 5,6 miliarde de euro, din care 4,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana. De aceasta suma beneficiaza Romania in perioada 2007-2013 pentru investitii de mediu, fie ca este vorba despre ape, deseuri, biodiversitate, impaduriri, arii si specii protejate. Banii (aproximativ 4,5 miliarde de euro) vin de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), la care se adauga cofinantarea nationala de aproximativ 1,1 miliarde de euro.

Cel mai bine sta domeniul apelor, care va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate prin Programul Operational Sectorial Mediu (60%). Potrivit oficialilor din Ministerul Mediului, este domeniul care necesita investitii majore "in vederea conformarii cu standardele europene". In 2007 si 2008, Romania a primit aprobare de la Comisia Europeana pentru opt proiecte majore, care insumeaza 850 de milioane de euro. Tara noastra a incasat alte 5,2 milioane de euro pentru alte 30 de proiecte de investitii considerate mai mici. Pentru 2009, Ministerul Mediului se lauda ca a pregatit 80 de proiecte in valoare de peste 5 miliarde de euro.

APA, CASTIGATOARE, BIODIVERSITATEA MAI ARE DE ASTEPTAT
Vizata este, prin POS Mediu sectorul apa si apa uzata (33 de proiecte in valoare totala de 3,5 miliarde de euro), si gestionarea deseurilor (30 de proiecte in valoare totala de 750 de milioane de euro). Pentru un alt domeniu, termoficare urbana, au fost depuse opt proiecte, valoarea acestora ridicandu-se la 460 de milioane de euro.

Pe lista investitiilor majore se numara si prevenirea inundatiilor, proiectele insumand aproximativ 200 de milioane de euro. Cel mai slab sta domeniul biodiversitatii, in cei doi ani scursi de la aderarea in Uniunea Europeana, tara noastra reusind sa incaseze doar 1,8% din banii pentru acest sector. Din 215 milioane de euro, 172 de milioane constituie finantarea comunitara, iar 43 de milioane cofinantarea nationala obligatorie. Potrivit surselor din Ministerul Mediului, pana acum au fost depuse 48 de proiecte. Dintre acestea, Autoritatea de Management pentru POS Mediu din Minister a validat mai putin de o treime, respectiv 15 proiecte, in valoare totala de patru milioane de euro.
 

spot_img

Ultimele știri